Heteslag! Varmeste mai på over 100 år

I ukene etter at vi kom hjem fra vår rundtur i Murcia-området i Spania lørdag 19. mai har det vært varmt i hele Sør-Norge.
3 uker sammenhengende med dagtemperaturer på + 30 og nattetemperaturer rundt + 20 i slutten av mai og begynnelsen av juni i Oslo-området er unormalt og varmen går utover både hva du orker å gjøre og hvordan du sover om natta.

Siden jeg ikke er spesielt glad hverken i varme eller sol, er jeg glad for at vi bor i 1. etasje og at vår leilighet vender ut mot et stort åpent uteområde med gressplener, trær og til og med vann, noe som gjør at det ikke blir «bakerovn» utenfor.

steamplassen

Uterommet utenfor vår leilighet sett fra vår terrasse

Før vi investerte i utvendige persienner på alle vinduer som vender ut mot uteområdet, ble rommene innenfor varmet opp av sola, men dette er ikke lenger et problem og rommene føles kjølig da innetemperaturen er 8 -10 grader lavere enn utetemperaturen.

Terrassen vår er trukket inne i bygningskroppen, og i tillegg er balkongen til naboen i 2. etasje plassert slik at den skygger for direkte solstråler, dette gjør at store deler av vår terrasse ligger i skyggen det meste av dagen. Terrassen blir flittig brukt – hele året – og plasseringen gjør at den er en oase mestepåarten av døgnet når det ewr så varmt som det har vært de siste dagene. Først ved 2-tiden på ettermiddagen er det direkte sol på terrassen –  og da bare i 1-2 timer før blokkene på den andre siden av uteområdet igjen gjør at vi får skygge.

Det eneste aberet med å bo i 1. etasje er muligheten for å få ubudne gjester hvis vi setter opp vinduer og dører  for å få litt gjennomlufting når vi skal sove.  Da vi flyttet inn her kom vi fra enebolig hvor soveromsvinduene i 2. etasje sto på «vidt gap» året rundt.
De første årene i leiligheten prøvde vi å ha soveromsvinduet på full «barnesikring».
Det gikk bra de første 5-6 årene, men så en natt våknet jeg av at noen prøvde å dra opp vinduet så nå er det innbruddsikring og så vidt en liten luftespalte som gjelder.

 

Siden det er så varmt om dagen – og bilen vår har et kjempegodt AC-anlegg – er en biltur «i ny og ne» en fin måte å kjøle seg ned på!
Lørdag ble det derfor en tur til Soli Brug, et privatdrevet kunstgalleri, rett utenfor Sarpsborg for å se på årets kunstutstilling! Siden 2011 har turen til til Soli brug vært en årlig forsommer-tradisjon, ikke så mye på grunn av utstillingene, tror det har vært 2-3 som har gitt oss noe positivt, men for stedet i seg selv og beliggenheten.

SoliBrug4

Soli brug

SoliBrug

Gammel stue med praktfull gammel rosebusk på Soli brug

SoliBrug3

Tunet på Soli brug

SoliBrug1

En praktfull gammel rosebusk eller flere – flankert av gemalen på en gammel benk i solveggen

SoliBrug2

Detalj i en vinduskarm

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Oslo på kryss og tvers. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..