En rundtur på terrassen…

1.juni-vokser-og-gror

Det vokser og gror på terrassen – til venstre: To sorter med georginer, tomat, lavendel – til høyre poteter

Det var ingen planer om annet enn dagsturer i sommerferien i år så jeg fant ut at jeg skulle prøve meg som potetbonde på terrassen!  I tillegg til poteter, ønsket jeg å drive fram georginer og en blomst som kalles «sjokoladekosmos» som Anne fra bloggen «Moseplassen» har pratet varmt om i flere år.

Bestilte settepoteter, fire forskjellige georgineknoller og en kosmosrot på nettet og gikk til innkjøp av en stor murbalje til potetdyrking og ett par sekker med «ordentlig» jord, det vil si jord som var tilsatt kompost og helt uten torv.

Vel hjemme med murbalja, som hadde en diameter på rundt 1 meter, ble det borret 6-8 hull  ca 6-8 cm fra bunnen. Deretter fylte jeg lecakuler opp til hullene, la på en fiberduk slik at jord ikke skulle blande seg med lecakulene.
Det hele ble avsluttet med ca 10-15 cm med jord og 10 små settepoteter av en tidligpotet med navn Juno, som hadde ligget til spiring, som ble fordelt i balja og dekket av ytterligere 10 cm med jord.

Georgineknoller og kosmosroten ble lagt i vann 2-3 timer slik at de skulle trekke til seg godt med vann før de ble plantet i krukker som jeg hadde fra tidligere. Når alt var på plass i sine respektive krukker/baljer fikk de godt med vann – og så startet ventetiden.

Det tok rundt en uke før de første potetrisene tittet opp i «potetåkeren» og etter ytterligere noen dager, kom de første spirene i krukkene som huset georginer.

georginer

Dahlia Topmix purple og Sneezy og Sjokoladekosmos

Jeg hadde tre forskjellige typer georginer, «Topmix » (hvite og purpur), Sneezy (hvite) og Firebird (rød) og egentlig hadde jeg tenkt å ha «Sneezy» og «Firebird» i samme krukke, men georginerøtter er ganske like og når jeg ser på bladverket nå når planene har blitt ganske store tror jeg at jeg har greidd å forveksle knollene!
Blir spennende å se hvilke farger som dukker opp i krukka hvor det er plantet to knoller – blir det to hvite, en hvit og rød som var meningen? Eller purpur og rød alternativt purpur og hvit?

I  krukka med «Sjokoladekosmosen» var det lenge ingen livstegn. Tok en runde på internett og fant ut at «Sjokoladekosmosen» var «vanskelig» å få til så jeg avskrev roten jeg hadde plantet og gikk på jakt etter en «ferdig» plante på diverse hagesenter. Var innom 3-4 hagesenter før jeg endelig fant et eksemplar, så det er tydeligvis ingen «storselger»!

Vel hjemme gravde jeg opp roten jeg hadde plantet tidligere i vår for å plante den nye jeg hadde kjøpt. Trodde egentlig at den gamle roten var død så jeg ble gledelig overrasket da jeg oppdaget masse bittesmå spirer på den!

Var litt redd for at den ikke ville like å bli gravd opp, men jeg tok sjansen og plantet den på nytt sammen med den nye og ventet i spenning på hvordan det ville gå!

Måtte ikke vente lenge denne gangen, etter 3-4 dager dukket det opp noen små grønne spirer ved siden av planen jeg hadde kjøpt så nå er det to sjokoladekosmos i potta!

SJOKO

Sjokoladekosmos – de grønne skuddene i forgrunn er fra rota jeg plantet i mai.

I tillegg til blomsterknoller har jeg også puttet et hvitløksfedd i hver av tre av pottene, mulig jeg satte de med feil ende opp, for det tok litt tid før nye spirer dukket opp, men nå har jeg hvitløksblader i alle pottene – en av de kan ses helt til høyre på bildet over.
Ingen grunn til å kjøpe hvitløk i sommer, jeg er selvforsynt med nye friske blader som smaker helt fortreffelig! Blir spennende å se om det også blir nye løker under jorden….

Potetene har vokst enormt, riset er rundt 1 m, og det er kommet blomsterknopper så jeg regner med å høste mine første poteter i månedsskiftet juni/juli, det blir spennende! Er det i det hele tatt noe under jorda?

Siden 2.5 kg var minste kvantum jeg fant av settepoteter, hadde jeg mange til overs og disse ble delt med andre «balkong»-bønner i nærmiljøet i retur fikk jeg blant annet et tomatplante som også har vokst noe enormt!

Vel har vi hatt en forsommer helt utenfor «normalen»,  men jeg har aldri tidligere opplevd at det jeg har dyrket på terrassen har vokst så raskt og at det har vært så frodig som i år,  lurer egentlig på om jorden jeg har kjøpt er for næringsrik?

Det blir spennende å følge «jungelen» videre…

 

 

 

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Oslo på kryss og tvers. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..