Langs Alna – fra Smalvollen til Kværnerbyen

Både turfølget og jeg er slik laga at vi ikke er spesielt glade i årets sommer. Sol og varme er ikke helt «vårt bord» for å si det sånn, men vi prøver å gjøre det beste ut av det ved å starte dagens første lufte tur med Oscar så tidlig som mulig.

Fredag i forrige uke bestemte vi oss for å følge Alna fra Smalvollen og ned til Kværnerbyen. Vi entret buss 100 på Etterstad (går fra Galleriet) og tok den til Ole Deviks vei. Fra bussholdeplassen gikk vi under jernbanebroa til Breivollveien 25 hvor vi krysset over parkeringsplassen til bedriftsområdet og gikk inn på turvei D10. Turveien, som går parallelt med Smalvollveien, er hovedforbindelsen for myke trafikanter mellom bydelene i Groruddalen og Oslo sentrum.

Gangveien over Smalvollen følger Alna som akkurat her går i store meandersvinger gjennom et område med strandsumpvegetasjon som er unik i Oslo. Etter ca 1,5 – 2 km er det slutt på gangveien for denne gang, for å finne den igjen nedenfor Bryn stasjon må man gå igjennom bedriftsområdet som ligger mellom elva og Nils Hansens vei.

 

Lysbildene under er fra Smalvollen

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Rett etter Bryn stasjon krysses broa ved den gamle tekstilfabrikken. Fabrikken ble bygget over elva i 1912  og også i dag renner elva gjennom bygningen – og på baksiden finner du Brynsfossen.  Ønsker du å ta en nærmere titt på fossen kan du enten gå ned trappa på den andre siden av den gamle fabrikkbygningen, eller gå inn fra gangveien på nedsiden av fossen.

Joh_petersen_01_id_163332

Joh. Petersens Lin- og Bomullsvarefabrikk – fabrikken er bygget i 1912 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/no/deed.en

Brynsfossen

Brynsfossen – den gamle tekstilfabrikken i bakgrunn – foto: B. Smaaskjær

2015.06.29 Alna (4)

Rasteplassen bak den gamle tekstilfabrikken – foto: B. Smaaskjær 2015

Lysbildene under er fra Fagerlia, det første skogområdet du går igjennom etter å passert bedriftene ved Brynsfossen på strekningen Bryn – Kværnerbyen.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Også gjennom Fagerlia har Alna god tid og elva svinger seg dovent igjennom området, som er preget av vegetasjon med verneverdig fauna; store, gamle piletrær, mange sjeldne blomster og rikt fugle- og dyreliv. Det er ikke mye du ser av elva gjennom dette området, man må nesten gå på oppdagelsestur i i villnisset for å finne den!

Skillet mellom Fagerlia og Svartdalen går der gangveien deler seg ved den gamle jernbanebroa som går over Alna. Jernbanebroa ligger i enden av Nygårdsgjellet og bordgangen som er anlagt langs Nygårdsfossen er boltet fast i fjellskråningen.

Den gamle bygningen som ligger langs elva her er fredet og er under rehablitering, i følge publiserte planer skal det bli lokaler for kunsthåndverkere og muligens en kafe her.

2015.11 Alna (1)

Gamle Nygård fabrikker ved Nygårdsfossen – foto B. Smaaskjær høsten 2015

Bordgang-fjell

Bordgangen ved Nygårdsfossen – foto: B. Smaaskjær våren 2015

Du har nå kommet inn i den ville og trange Svartdalen, Oslos ukjente urskogområde, med mye og tett vegetasjon hvor du nesten går «i elva'».  I dette området har elva et variert bilde da det her er både små stryk og stille kulper.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Da er vi framme i Svartdalsparken, en liten lokal oase 4-5 minutter fra Kværnerbyen. Parken er et yndet tursted for de tre barnehagene som ligger rundt Kværnerbyen – og for småbarnsforeldrene i nærmiljøet. Det er flere picknicbenker og for noen få år siden dukket det også opp noen enkle treningsapparter.

Turbin

Svartdalsparken – foto: B. Smaaskjær

Parken er siste stopp både for Alna, som sier farvel med restene av tidligere Kværnerfossene, før den forsvinner under bakken, og for tursti D10.

KvaernerfossenDamhus

Dagens utgave av Kværnerfossene – foto: B. Smaaskjær 2015

– og på den andre siden av Enebakkveien ligger Kværnerbyen.

17.mai 2016 (2)

«Kværnerdammen», vannspeilet i Kværnerbyen – foto: B. Smaaskjær 2015

 

 

 

 

 

 

 

 

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Oslo på kryss og tvers. Bokmerk permalenken.

2 svar til Langs Alna – fra Smalvollen til Kværnerbyen

  1. Tilbaketråkk: Oslos elver – gode opplevelser – Reiseglade

  2. Barbro sier:

    Har tegning av den fossen og fabrikk bygget lagd av Rolf Gjestad.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..