Høsten er på vei…

Kalenderen viser august og det ser ut til at varmen som har ligget som en mare  over Østlandet siden april endelig ser ut til å avta. Jeg er ikke blant dem som syns denne sommeren har vært flott, til det er virkningen som den ekstreme varmen og mangelen på regn har hatt på naturen for alvorlig. I mitt nærmområde her i Oslo-gryta er svidde gressplener, trær som snart står uten blader og blomster som har tørket inn en ting, det meste av dette vil nok dukke opp igjen til våren.

Vi er ganske mye ute og farter og jeg blir fortvilet på bondens vegne når jeg ser brunsvidde kornåkre, tørre som knusk, og engmark, som skulle blitt vinterfór til bondens kuer, som i beste fall består av tørr «halm». Ikke mye mat til bondens kuer der nei!
Det jeg uroer meg mest for er likevel hvilke skader ekstrem tørken med nådeløs sol og ingen nedbør i 3-4 måneder har påfører naturen. Hvilken langtidsvirkninger vil årets ekstrem sommer uten nedbør å snakke om i løpet av 3-4 måneder ha på plante- og dyreliv? Og på fugle- og insektsliv neste år? Alt liv er jo avhengig av vann og hvordan går det da når dette uteblir over så lang tid?

Sommeren på terrassen – en oppsummering

5-juli (16).JPGSom jeg skrev på bloggen tidligere i sommer ville jeg forsøke å plante georgine/ dahlia-knoller. Jeg plantet fire forskjellige utgaver som alle vokste og trivdes. På grunn av varmen fikk alle plantene på terrassen vann hver morgen, men plutselig i slutten av juni begynte bladene på georginene å tørke inn og ramle av. Selv om jeg ikke kunne se antydning til utøy på bladene tok jeg med meg noen til gartneren på plantesenteret for å høre om hun kunne si hva det var som var feil.

Heller ikke hun fant utøy på bladene jeg hadde med så hun regnet med at årets sommer rett og slett var blitt for mye for plantene, at de rett og slett hadde fått «heteslag».
Da de var stusselige å se på med lange nakne stengler uten blader, klippet jeg de ned og håpet de ville komme igjen fra knollen.

Den som var mest skadet kom ikke tilbake. De tre andre, som var i noe bedre form da de ble klippet ned, har kommet med nye skudd som vokser raskt. For å skjerme de mot sola har de fått nytt bosted på terrassen og i tillegg står sola nå noe lavere på himmelen så de har mer skygge enn de hadde tidligere. Georginer ga mersmak, og hvis jeg finner en måte å overvintre knollene på og de spireer igjen til våren er det mulig jeg forsøker på nytt neste år.

Jeg prøvde også sjokoladekosmos, både en rot jeg kjøpte og plantet selv og en plante som var i vekst da jeg kjøpte den hos gartneren. En stund så det ut til at både skudd fra rota og planten jeg hadde kjøpt trivdes, men etter hvert stoppet veksten opp – det spørs om ikke det ble for varmt også for de.  Selv om jeg syns sjokoladekosmos er flotte blomster, blir det ingen nye forsøk – i hvert fall ikke med det første!

Annet jeg forsøkte i år var poteter dyrket i murbøtte – og potetriset holdt på å vokse oss over hodet! Jeg har aldri sett så høyt og kraftig potetris, så jeg tror kompostjorda ble for kraftig. Plantene brukte rett og slett energien til å lage ris for avlingen ble ikke av de største – av 10 settepoteter ble det egenavlede nypoteter til fem middager.

Det var en artig erfaring, men det blir ingen gjentagelse til det trenger potetdyrking på terrassen for mye oppfølging med vanning og hypping…

6.8 -yrinhortensia.jpg

Etter at murbøtta ble tom for poteter har en syrinhortensia fått plass i den. Dette er en busk som blir ca 1,5 m høy, den blomstrer på årets grener – og den skal kunne overvintre i bøtta hvis ikke vinteren blir for hard. Blir spennende å se om syrinhortensiaen og pyntegresset med navnet Blå svivel, som jeg kjøpte i våres, kommer igjen til neste år!

Det var det jeg hadde på hjertet denne gang – vi ses igjen! 🙂

 

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Reiseblogg. Bokmerk permalenken.

1 svar til Høsten er på vei…

  1. Barbro sier:

    Opplevd det samme her. Plantene har ikke trivdes i varmen tross jevnlig varme. Nå kommer det etterhvert fart i dem. Se bilder på FB. Har ei kasse som ser veldig bedrøvelig ut – kommet til at de har fåttt feil jord. Gresset er nesten svidd bort, og treskudd begynnet å entre gressplener. Alt i alt alt for tørr sommet!

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..