På historisk grunn – Langnes skanse

Oscarutsikten

Oscar på Utsikten i Ekebergskråningen – foto: B. Smaaaskjær 02.04.2019

Go’ gutten har igjen flyttet  inn i 1. etasje så i dag morges var det bare Oscar og undertegnede som ruslet morgnetur. Tanken var å ta en rundtur i nedre del av Ekebergskråningen så Oscar og jeg ruslet ned til Oslo hospital for å ta trikken opp til Ekebergparken. Jeg var svært spent på hvor mye snø og is som lå igjen i Ekebergskråningen og om jeg ville ha problemer med å komme fram i joggesko. Jeg hadde uroet meg uten grunn, stia var tørr og fin så det var ingen problemer overhodet å ta seg fram i joggesko.  Fra stia så jeg ingen flekker med snø eller is så det så ut som om hele skråningen var snø- og isfri.

På vei oppover Ekebergskråningen ringte husbonden. Han syns nok at vi hadde vært ute lenge nok og nå lurte han på hvor vi var. Da han hørte at vi var i Ekebergskråningen foreslo han at vi skulle møtes på Søylehuset café og slik ble det.

Hjemme i Kværnerbyen rumsterte Tea, vår koselige vaskehjelp, så etter kaffe og vaffel til husbonden,  krabbet vi inn i bilen og satte nesa mot Askim for å få fyllt opp lageret av eplejuice, mens Tea gjorde seg ferdig hjemme.

Klokka var blitt mange og det begynte så smått og gnage i tarmene, så vi stakk innom REMA rett over veien for Askim Frukt & bærpresseri og kjøpte med oss litt lunsjmat.
Tanken var å stoppe ved Fossum bru på hjemveien, men på vei ut fra REMAs parkeringsplass ble vi oppmerksom på en liten sidevei og et skilt hvor det sto 3,5 km til Langnes skanse.

griser

Frittgående griser som koser seg på jordet utenfor Askim – foto: B. Smaaskjær 02.04.2019

Skanse, det måtte jo være noe historiske greier?
Interessen var vekket, så vi la i vei innover en, etter hvert smal og svingete vei,  gjennom landbruksområder hvor de blant annet drev med produksjon av frittgående gris.

LangnesSkanse1

Langnes skanse med Glomma i bakgrunnen – foto: B. Smaaskjær 02.04.2019

Vel framme på Langnes skanse, som lå helt nede ved Glomma, viste det seg at dette stedet i noen augustdager i 1814 hadde spilt en avgjørende rolle i forbindelse med Riksforsamlingens erklæring om Norges selvstendighet i mai 1814!

Hvem kunne trodd at en krig mellom Norge og Sverige, utløst som en følge av Kieltraktaten inngått etter Napoleons nederlag ved Leipzig,  skulle bli avsluttet med en blodig trefning mellom norske og svenske hæravdelinger, her langt ute på bondelandet utenfor tettstedet Askim?

Slaget ved Langnes, hvor forsvaret av den provisoriske brua som var bygget, sikret at de norske styrkene kom seg i sikkerhet på den andre siden av Glomma, styrket moralen i de norske troppene og viste svenskene at deres motstandere var sterkere enn antatt.Æ
Seieren her var også med på å gi nordmennene forhandlingsrom da fred ble inngått og union med Sverige opprettet i oktober 1814.

Skansen ble bygget mellom kanonstillingen på den lille kollen på bildet under, over jordet på bildet over og ned til den lille haugen inne i skogholdet til venstre på bildet over. Oppe på kollen som ligger like ved veien kan du på bildet under skimte en minnestein over de norske soldatene som bemannet kanonstillingen som lå der.

04.02AskimLangnesSkanse

Fra rasteplassen på Langnes skanse – foto: B. Smaaskjær 02.04.2019

Jeg prøvde å få med meg Oscar for å ta en nærmere titt på de historiske minnesmerkene, men Oscar syns området var skummelt og ville ikke bli med på oppdagelsesferd!

LAngnesSkanseOscar

Oscar foran kollen hvor kanonene hadde stått – foto: B. Smaaskjær 02.04.2019

 

 

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Norge, Oslo på kryss og tvers, Reiseblogg. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..