Stolpejegere på Brannfjell…

Turfølget på Brannfjell – foto: B. Smaaskjær juni 2019

Turfølget er angrepet av Stolpejakt-basillen og så sant været er på vår side er vi ute på jakt. Dagens mål var Brannfjell på Ekeberg, hvis høyeste punkt er beskjedne 205 meter, et svært kupert område som for det meste består av svaberg fra siste istid.

Området hvor Brannfjell ligger er et kjent turområde for oss, da vi ofte går den koselige stien som snirkler seg fra Brattlikollen og opp over Brannfjell og ned til Brannfjellveien på Ekeberg-siden. Det er her på denne siden av Brannfjell at du finner restende av «Ryen varde», en varde som trolig har vært vktig militært fra 1700-1800-tallet.

Svaberg på Brannfejell – foto: B. Smaaskjær juni 2019

Noen ganger går turen innom «Svarta», det lille koselige tjernet som ligger på toppen av Brannfjell.
Tidligere var dette et yndet badested for befolkningen i området, i dag er det delvis
gjengrodd og tilholdssted for utrydningstruede amfibier – og i dag da vi var der, andefamilier med andunger og mange forskjellige småfugler!

Tjernet Svarta på Brannfjell – foto: B. Smaaskjær juni 2019

Selv om vi har gått mye i området, hvor det går stier på kryss og tvers, gikk deler av dagens tur i et område som var ukjent for oss, mens dagens tur andre steder gikk i områder hvor vi sjelden går fordi det, som sagt, er svært kupert.

Blant annet hadde vi aldri vært oppe på områdets høyeste punkt som ligger rett ved «Svarta», der opp fant vi det som muligens var grunnmuren til et vanntårn som Aker kommunale vannverk satte opp på i 1929.

205 moh – Brannfjells høyeste punkt – foto: J.A. Nygaar
d

I skråningen ned mot Ekebergsletta ble det i årene 1919 til 1925 bygget 19 hytter for bruk av tuberkulose-pasienter. De fleste av hyttene er i dag borte, men noen står fremdeles og disse brukes i sommerhalvåret.

Brannfjell-området med alle sine stier på kryss og tvers, er relativt lite og her finnes stier for de fleste, det er bare å velg alt etter hva du ønsker! Asfalterte gangveier, brede stier på lysløpene, smale, kronglete stier eller stier som slynger seg fram over svabergene.

Rhodedendron i Vardeveien – foto: B. Smaaskjær juni 2019

I tillegg til mange, spennende stier i krevende terreng, er det også et boligområde med en blanding av ny og eldre bebyggelse i området som ligger mellom de to ytterpunktene av Brannfjell-området, her er det mange flotte hager å se.

Flere steder, både på Brannfjell og i boligområdet, har du praktfull utsikt utover fjorden – og det heter seg at du kan se helt til Gaustadtoppen i klarvær.

Og hvis du lurer på hvordan det gikk med stolpejakten, fant vi 8 av 10 stolper i området, de resterende 2 lå litt utenfor området som vi gikk i.

Krypinn ved Ryen varde – foto: B. Smaaskjær juni 2019

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Oslo på kryss og tvers og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..