På stolpejakt langs Akerselva…

Jeg har jo alltid likt å rusle rundt i by’n med det store hjerte og før i tiden, mens Roberts kne fremdeles fungerte, var vi stadig på farta rundt omkring i Oslo. Etter hvert som kneet hans ble stadig mer kranglete, ble turene våre sjeldnere og sjeldnere – og nå er det svært sjelden jeg får han med utenfor husets fire vegger og jeg er sjeleglad for at jeg har turfølget , som også liker å rusle rundt i byen, å gå tur med.

Men at turfølget og jeg  skulle ende opp som ivrige stolpejegere, det hadde jeg ikke sett for meg!  Torild startet så vidt som stolpejeger allerede i fjor, jeg lastet også ned appen da, men syns det hele virket teit så jeg slettet den igjen.
I sommer derimot har det virkelig tatt av – tror virkelig jeg har blitt hekta!

Nydalen1
Gammel bebyggelse i Gjedrums vei i Nydalen – foto: B. Smaaskjær juli 2019

Som tidligere nevnt her i bloggen var turfølget og undertegnede ute og lette etter stolper mellom Frysja og Nydalen i slutten av juni. I etter tid fant jeg ut at vi hadde brukt feil kart, Oslo Nord-kartet som vi gikk etter dekket området fra Frysja til Nydalsdammen. Med andre ord ikke noe rart at vi ikke fant en eneste stolpe på vår vei fra Nydalsdammen og ned til T-banen!

Vel hjemme etter turen sjekket jeg appen og ganske riktig, riktig kart for Nydalen-området var Nydalen – Bjølsen, som i følge oversikten skulle ha 17 stolper utplassert i området kartet dekket: Storo, Nydalen og Bjølsen.

Nydalen2Akerselva med Gullhaug bro i Nydalen sentrum – foto: B. Smaaskjær juni 2019

Da turfølget jobber turnus, er det dager vi ikke går tur med Oscar, dager som lett føles lange uten den daglige morgenturen. I begynnelsen av juli passet det seg sånn at turfølget skulle jobbe flere dager i strek, og for at jeg ikke skulle bli sittende pal foran pcen, fant jeg ut at tiden var inne for å dra tilbake til Nydalen for å finne de tretten stolpene som var satt ut «på rett side » av elva mellom Akerselva og Bjølsen.

Vanligvis går turfølget og undertegnede fra Frysja-området til Nydalen hvor vi enten tar T-bane eller buss fra Nydalen sentrum, eller vi kommer med buss eller T-bane fra sentrum og går langs Akerselva på «feil side», det vil si venstre side der det er langt mellom folk.

SONY DSCTorgbygget Nydalen senter- foto: Ukjent fotograf hentet på nettet

De fleste stolpene som var satt ut i Nydalen var på «riktig side» av elva, i Nydalsveien, her var det svært lenge siden jeg hadde vært og forandringene var store!
Mange nye forretningsbygg i spennende formater, blant annet Nygårdsveien 12-26 på bildet under, boliger i lavblokker og på baksiden av alt, mot det gamle villaområdet langs Maridalsveien, et grøntdrag med benker, blomster og trær.

Foto K.A.Kjelstrup Nydalsvn 12-26Gammelt og nytt i Nydalsveien – foto: K.A. Kjelstrup

Om all bebyggelse langs Nygårdsveien mot Maridalsveien er ny, er den gamle bebyggelsen som allerede lå langs Akerselva bevart, på bildet over representert ved Bakke Mølle i Nydalsveien 21, oppført tidlig på 1800-tallet.

Fra Nydalen gikk veien videre nedover langs elva til «Mor Go’hjerta»s barnehage nede i parken på den andre siden av Store ringvei, her forlater jeg elva og klatrer opp skråningen på baksiden og setter kurs mot Bjølsen på jakt etter flere stolper.

SporveienVerksted

Sporveiens gamle trikkeverksted – foto: B. Smaaskjær juli 2019

På veien mot Bjølsenparken ble jeg så opptatt av den flotte, gamle verkstedhallen til Oslo sporveier i Holmestrandgata at jeg helt glemte at jeg egentlig var på stolpejakt – jeg gikk rett forbi stolpen!

Hvor gamle verkstedbygningen opprinnelig er har jeg ikke funnet, men i dag er den i hvert fall en del av Bjølsen studentby. Studentbyen ble bygget i 2001-2003 på eiendommen hvor de gamle bussgarasjene til Oslo sporveier tidligere lå og deler av den gamle bygningsmassen er bevart som en integrert del av anlegget.
Bjølsen studentby, tegnet av arkitektkontoret Telje-Torp-Aasen og utomhusarealene av arkitektfirmaet Snøhetta, ble kåret til Årets bygg av Byggeindustriens landsforening i 2003.

Etter å ha funnet stolpen jeg hadde glemt i farta gikk turen videre til Bjølsenparken.
Da jeg gikk siste året på realskolen på Bjølsen skole, som er nærmeste nabo til parken, burde dette egentlig være en kjent park, men vi var aldri noen gang oppe i parken det året jeg gikk der.
Sant og si visste jeg ikke at det var en park der overhodet før i de senere år. Vet ikke om dette skyldes at skoleelever for rundt 60 år siden gjorde som de fikk beskjed om; «hold dere på skoleplassen» eller om det var fordi alle klassevinduer, der vi holdt til, vendte ut mot Advokat Dehlis plass slik at vi ikke var klar over at det lå en stor park på baksiden av skolen?  Bildene under er fra Bjølsenparken.

Bjølsenparken1Bjølsenparken

Jeg hadde nå trasket og gått i tre time og selv om jeg prøvde å gå på mest mulig på gress og unngå asfalt, begynte knærne å protestere. Men sta som jeg er, beit jeg tenna sammen og ga meg ikke før jeg hadde funnet alle bortsett fra to stolper som begge lå et godt stykke fra området rundt Sagene kirke der jeg tilslutt måtte bite i det sure eplet. For å si det sånn det kjentes svært godt at jeg hadde tilbakelagt 6,5 km, det var bare å finne en buss slik at jeg kunne komme meg hjem og få hvilt knærne!

SageneKirke

Sagene kirke – foto: B. Smaaskjær juli 2019

Maridalsveien (2)

Maridalsveien på Sagene – foto: B. Smaaskjær juli 2019

 

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Oslo på kryss og tvers. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..