Stolpejakt på gamle trakter..

Stolpejakt-15

Telthusbakken mot Maridalsveien – foto: B. Smaaskjær august 2019

Siden været inviterte til tur og turfølget jobbet i dag, ga jeg blaffen i knær som ikke liker å gå tur på asfalt og dro avgårde på stolpejakt! 

Dagens tur gikk med buss til gamle trakter og første stopp var Telthusbakken, den lille idylliske gatestumpen som går bratt opp fra Maridalsveien til Gamle Aker kirke og «Vår frelsers gravlund» på toppen av Akersberget.

Visste du forresten at det som regnes for landets eldste gruve lå i Akersberget?
De lærde regner med at det allerede rundt 1050 ble utvunnet sølv fra gruven, men vanninnsig fra Akerselva gjorde at den var vanskelig å drifte.
Så allerede i 1170-årene, da gruven, den gang med navnet «Dragehullene», ble omtalt i Historia Norvegiae var den nedlagt.

Opplysningene under er hentet fra Wikipedia:
I ettertid har gruven vært forsøkt drevet flere ganger, blant annet av tyske bergverksfolk i perioden 1520-1538.
I 1579 fant en tysk bergmann prøver med blyglans som hadde høyt sølvinnhold på tipphaugene etter tidligere gruvedrift.  Funnet ble meldt til kongen som ba om at gruvene skulle gjøres driftsklare. 13. februar 1581 ble det meldt at en av gruvegangene var lenset , den var tømt til 40 meter og det gjensto 6 meter igjen ned til bunnen.
Driften av gruvene ble lagt ned for godt i 1610.

På 1800-tallet ble det brutt stein til brolegning i byens gater i området, og tidlig på 1900-tallet ble deler av fjellmassivet sprengt bort i forbindelse med oppføringen av bebyggelse i Akersbakken. Da man i årene 1908 til 1910 tok ut fyllmasse til kaianlegg fra gruvene ble det funnet spor etter gruvedrift i området, spor som dessverre ble ødelagt.
I 1975, under sprengningsarbeider for nybygg ved Maridalsveien, ble en av de gamle stollene i gruveanlegget påtruffet, og som en del av et gruveanlegg fra middelalderen ble det automatisk fredet.  Stollen ble undersøkt, oppmålt og deretter forseglet.

Stolpejakt-15

Fra toppen av Telthusbakken – foto: B. Smaaskjær august 2019

Tilbake til Telthusbakken hvor sjarmerende små trehus klamrer seg til Akersberget på baksiden av husene og hvor man fra de små hageflekkeen på forsiden kan skue over det smale veiløpet og utover Egebergløkkens parsellhage på den andre siden av den bratte veien.
Fra tidligere rusleturer her kan jeg huske forhaver som bugnet av blomster og velholdte små hus, dessverre viste ikke dagens utgave av Telthusbakken seg fra sin beste side. Blomstene var få og flere av husene så ganske slitne ut – og i tillegg var deler av det allerede smale veiløpet gravd opp på den siden som vendte mot parsellhagen. Ble nysgjerrig på hva som skjedde så jeg tok en tur innom Plan-og bygningsetatens nettsider og fant ut at veiløpet har fått nye vann og kloakkrør noe som virkelig trengs da det som hadde vært der var fra 1872!
Med andre ord folkene fra kommunen som jobbbet der var i ferd med å fullføre noe positivt for området, så også at det var kommet ny veibelysning og i tillegg var det oppgravde området langs veiløpet gruslagt og noen steder her var det lagt ut noe som så ut som store rister.  Jeg gleder meg allerede til neste besøk for å se hvordan resultatet av arbeidet ble.

Stolpejakt-15

Trappa fra Damstredet til Fredensborgveien – foto: B. Smaaskjær august 2019

Stolpejakt-15

Damstredet – foto: B. Smaaskjær august 2019

For rundt 70 år siden ble jeg døpt i kirken oppe på toppen av Akersberget, visste du forresten at et gammelt sagn forteller at Gamle Aker kirke hviler på 4 stolper av gull, og mellom disse svømmer ender av gull rundt i en dam? I dammen befinner det seg en skatt, og denne voktes av en drage. Tidvis står det damp av svovel ut av hulen, fra den sovende dragen. Folk mente at gruvegangene egentlig var gravd av denne dragen.

Over til noe mer reelt, som sagt gikk dagens tur på gamle trakter, så etter å ha besteget Akersberget nesten til topps startet jakten på de to stolpene som skulle være satt ut her oppe i Westye Egebergs gate før jeg satte kurs mot Damplassen og Damstredet, og etter hvert Fredensborgveien hvor jeg trådde mine barnesko.

Stolpejakt-15

Smug mellom Damstredet og Fredensborgveien – foto: B. Smaaskjær august 2019

Den gamle bebyggelsen mellom Damstredet og Fredensborgveien, som jeg husker fra min barndom, er velholdt og er jeg på denne kanten av Oslo sentrum tar jeg alltid en sving bortom bardommens rike!

Merkelig da at jeg ikke tidligere har lagt merke til smuget på bildet over som går mellom husrekkene som ligger langs Fredensborgveien og Damstredet. Den grønne inngangsdøren over er til leiligheten som i dag ligger i 3. etasje i Fredensborgveien 32, på midten av femti-tallet, den gangen  jeg bodde i 2. etasje på samme adressen, hadde vi kommet rett inn til der bestefar bodde hvis det hadde vært en dør her og noe koselig smug var det ikke her, kun søppel!
Bildet under viser et påbygg som ligger en halv etasje under gulvnivået i sidebygningen, påbygget har inngang fra en liten uteplass som ligger en etasje ned fra smuget – slik jeg husker bygningen må dette påbygget ligge over det åpne gårsdsrommet.

Stolpejakt-15

Fredensborgveien fra baksiden – foto: B. Smaaskjær august 2019

Skulle gjerne vært en tur innom i Fredensborgvein 32 og tatt en titt, jeg får ikke dagens utgave til å rimme med hvordan bygningen så ut da jeg bodde der.

I det gule huset nederst i Damstredet bodde min bestevenninne Ellen hvis mor var pianolærinne – tenk den gangen kunne jeg «spille», i hvert fall «Pål sine høner» og skalaen!

Stolpejakt-15.jpg

 

Takk for følget!

Stolper? Ja, det ble det også 5 av 6 mulige, så nå har jeg biket 150!
Fant ikke den siste, selv om jeg lette både lenge og vel, så den får jeg prøve å finne en annen dag – og 5,5 km tilbakelagt til sammen..

 

 

 

 

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Oslo på kryss og tvers. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..