Kværnerbyen – mitt paradis!?

17. mai sier kalenderen – hele Norges fødselsdag, gratulerer så mye til dere alle fra meg i Kværnerbyen!

Feiringen av nasjonaldagen har vært spesiell i år, ingen barnetog eller store forsamlinger av feststemte mennesker, det hele bærer preg av tiden vi lever i om dagen; korona og myndighetenes oppfordringen om å holde avstand for å begrense smitte. Heldigvis har værgudene vært på vår side i dag, noe kjølig, men stort sett pent vær, noe Kværnerbyens beboere har satt pris på.Kværnerbyens ca 1800 boenheter er endelig ferdig bygget, og i dag bor det rundt regnet +/- 3 500 mennesker her. En stor andel av Kværnerby-beboerne er mellom 0 – 12 år, og en god del av av de yngste bebeboerne med foresatte har vært å se rundt vannspeilet vårt i dag med flagg og is. Både kafeen og kiosken på torget her har vært åpent og det har vært godt besøk i løpet av dagen – og vi har hatt besøk av Vålerenga musikkorps.

Det vil ta 12 1/2 år fra vi flyttet inn som de første i desember 2007 til siste bolig står ferdig sommeren 2020. Noe byggearbeid gjenstår fremdeles; forretningsbygget Oslo K som har reist seg ved Svartdalstunnelen og Lodalsbroene er lovet ferdig i løpet av 2020 og er nå klart for innvendig arbeid.
I den andre enden av området, der det gamle administrasjonsbygget ligger ved siden av Vålerengatunnelen, vil deler av den gamle bebyggelsen bli revet og erstatttet med ny bebyggelse som, hvis alt går etter planene, skal huse et skolebygg, kontorer og publikumsområder. Foreløpig krangler Plan & bygningsetaten med OBOS om utformingen av «tårnet» til venstre på nybygget.

Turbinveien 2-4 – framtidig utforming av «skolebygget»

En ting er sikkert, når arbeidet med bygget i Turbinveien 2-4 starter opp vil det skape adkomstproblemer både for fotgjengere, biltrafikk og buss så det blir spennende å se hva som skjer og hvor lang tid det går før noe skjer.

Også på «baksiden» av Kværnerbyen – på Jøtul-tomta i Enebakkveien – er det planer om utbygging. Så langt har planer versert mellom Plan- og bygningsetaten og utbygger siden 2007, uten at enighet har vært oppnådd grunnet kommunens ønske om at Alna skulle åpnes gjennom Kværnerbyen. Tanken om full åpning av Alna er nå forlatt og nye planer er innsendt i april 2020 så det gjenstår det å se om det blir enighet denne gang.

I de nye planene er det planlagt en delvis åpning av Alna og blokkbebygelse i stedet for punkthusene i den forrige planen. Jeg må si at jeg liker den nye planen, og jeg håper de blir enige denne gang slik at området, som i dag består av stygge og dårlig vedlikeholdte fabrikkbygg, kan omformes til idyllen på bildet under.

Planen for Jøtul-tomta i 2020

Jeg/vi trives i Kværnerbyen og angrer ikke på at vi solgte huset på Lørenskog og flytttet hit. Men det er ikke til å stikke under en stol at å bo midt i utbyggsområdet i over 12 år har tatt på!

Lurer på hvordan Kværnerbyen vil bli uten byggestøy og – støv?
Årets sommer, når den kommer, vil bli ganske uvanlig, i hvert fall på vår side av Kværnerbyen. Vi skal nyte den i fulle drag – til neste år har kanskje arbeidene på Jøtul-tomta startet opp og da er det på’n igjen…

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Oslo på kryss og tvers og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..