Endelig våren er kommet!

Hvitveislia – hvitveisen er på vei! Foto: B. Smaaskjær april 2021

Våren så langt, bortsett noen dager i mars, har vært sur og kald vinter så det var deilig å våkne i dag til solskinn og varmegrader.
Riktig nok ikke så veldig mange, men endelig hadde det vært plussgrader om natta, og den kalde nordavinden vi har hatt de siste dagene var fraværende, og da kjentes 5-6 grader deilig.

Siden Yr hadde lovet pent vær og litt varme i dag, hadde turfølget og undertegnede planlagt tur til Hovedøya.
Vanskeligheter med å ta seg fram grunnet oppstart av kommunens arbeid med å legge infrastruktur på øya vinteren 2018/2019, samt redusert ferjekapasitet på grunn av koronaen i 2020, har ført til at vi ikke har vært på Hovedøya på to år i disse dager så vi gledet oss stort til å se hvordan det var blitt etter oppgraderingene.

Etter at øybåtene flyttet fra Vippetangen til Rådhus-kaiene for noen år siden har mange flere blitt oppmerksom på dette tilbudet og øyene er et svært populært utfluktsmål både for turister og Oslo-beboere og køen på godværsdager pleier å være la-a-a-n-g.
Siden ferjekapasiteten fremdeles er redusert på grunn av koronaen og vi regnet med at flere enn oss ville benytte det flotte vårværet til en øytur, dro vi tidlig hjemmefra.
Selv om vi var tidlig ute sto det allerede mange i kø da vi kom ned på ferjekaia, så vi var spent på om det ville bli plass til oss – men det gikk bra så endelig ble det tur til Hovedøya igjen!

Vel i land på Hovedøya, satte vi kursen mot den historiske Kommandørboligen fra 1850 og som vanlig valgte vi veien som går langs området til Revierhavnens baatforening og opp til den store gressletta som i dag brukes til ballspill.
Tidligere, fra 1640 og framover, lå det et skipsverft her anlagt av en skotsk skipsbygger, James Robbins. I følge historien skal tolv av de største skipene i Christian IV’s dansk-norske flåte skal være bygget her, blant annet «Hannibal» i 1647 og den gangs verdens største orlogsskip «Sophia Amalia» i 1651. Vil du vite mer om skipene over klikk på skipets navn.

«Sophia Amalia» til venstre (Foto: Alf van Beem) og «Hannibal» til høyre – kilde: Wolfmann
Hovedøya mot Lindøya – foto: B. Smaaskjær april 2021

Veien var blitt utbedret og hadde fått gatebelysning, som gikk helt opp til Kommandørboligen, i forbindelse med arbeidene som var gjort på øya siden forrige besøk – og i tillegg var det kommet et nytt flott toalettanlegg med handicap-toalett på båtforeningens område. Det var også kommet en helt ny vei som gikk opp mot klosterruinene, den får vi utforske neste gang vi er på øya.

Vanligvis pleier vi å spise medbragt niste på Kommandørboligens verandatrappa, men ikke så i år. Det var kommet nye leieboere i huset som nå ble benyttet som atelier og trappa var sperret av så det var bare å rusle videre.
Vi har andre «faste» plasser så vi ruslet videre og tok stia som gikk gjennom hvitveislia nedenfor Kommandørboligen ned til vika nedenfor Østre magasin.
Bordet som står ute på odden her er et populært sted, men heldigvis for oss var det ledig i dag.

Etter pause med medbragt niste og kaffe, ruslet vi videre opp til Østre magasin. Her oppe ved det gamle kruttmagasin var det skjedd endringer siden vårt forrige besøk.
Den gamle stien, som tidligere gikk igjennom muren rundt magasinet og over et område hvor det vokser sjelden vegetasjon, var nå stengt av og ny sti var lagt rundt på utsiden av muren.
Videre på stien nedover mot Østre kanonbatteri og Lindøysund var det tydelig at noen hadde tatt grep, stien var blitt «gjerdet inn» slik at du ikke lenger skulle gå utenfor stien og ødelegge leveområdene for de sjeldene plantene som hadde tilholdssted her.

Blåveis i skråningen bak Vestre store krutthus – foto: B. Smaaskjær april 2021

Vi kom etter hvert velberget ned på veien langs Lindøysund, også her var det skjedd ting siden vårt forrige besøk – noen hadde vist litt omtanke for veien i form av ny grus.
Da vi nærmet oss badestranda i Lindøysund dukket det også opp flere nye benker mellom gangveien og sjøkanten, men den aller største overraskelsen så vi først da vi kom fram til Området hadde virkelig fått mye omtanke siden vårt forrige besøk. Stranda var blitt utvidet og den hadde fått masse ny flott sand, det var bygget rampe for funksjonshemmede og nye gressletter var anlagt.
Det var også dukket opp noen picnicbenker i området ved Lindøysund magasin, og flere dukket opp innerst i bukta der veien opp til klosterruinene tar av.

«Jakt» på vårtegn som blåveis og hvitveis var en av grunnene for dagens tur til Hovedøya. Hvitveis hadde vi, som forventet, funnet i lia bak Kommandørboligen, blåveis derimot hadde vi kun sett noen få eksemplarer av i området der vi rastet og langs stia opp mot Østre magasin.
Tidligere år hadde vi sett blåveis i lia mellom Klosterkroa og Vestre store krutthus, i dag var det svært få blåveis i lia og vi måtte helt opp til krutt-huset og ned skråningen på baksiden for å finne noe som kunne ligne et blått-teppe.

Inngang til «tyskerhule» fra krigens dager – foto: B. Smaaskjær april 2021

Vi har tidligere gått en sti nede i sjøkanten her, men oppe i skråningen hvor vi gikk i dag har vi aldri vært tidligere – og jammen snublet vi ikke over inngangen til en tyskerhule som ble gjenopptaget i fjor vår.
Som det fremgår av bildet var åpningen liten, og i tillegg lå det masse stein og søppel i inngangen, så vi tok ikke turen inn – men på videoen under er det noen som har vært på besøk.

Etter over to timers innholdsrik rusletur opp og ned på Hovedøya var både to- og fire-beinte glade da vi entret båten og satte kurs mot Aker brygge.

Håper vi snart er tilbake!
Vinteren har vært lang og kald og våren har ikke vært stort bedre så hvitveisen har ikke kommet ordentlig i gang så vi har planer om en ny tur om en uke eller to.

Blåveis langs stia til Østre magasin – foto: B. Smaaskjær april 2021

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Oslo på kryss og tvers og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..