Dagene løper av gårde…

Hvitveis i Ekebergskråningen – foto: B. Smaaskjær april 2021

Søndag 16. mai 2012

Etter at nattetemperaturen endelig har krabbet oppover på termometeret og faren for nattefrost ser ut til å være forbi, hadde vi i uken som nå går mot slutten noen dager hvor dagstemperaturen lå rundt 20 grader. Etterfulgt av et par dager med etterlengtet regn lukter det nå friskt og godt i min nærskog i Ekebergskråningen. Skogbunnen er dekket av et tykt hvit teppe, trærne begynner å få museører og du kan nesten høre at det gror!

Liljekonvallen i Ekebergskråningen har store knopper, og de som står lunes har allerede åpnet seg, og heggen rett borte i veien her i Kværnerbyen blomstrer for fullt!
Jeg mener å huske at heggen og liljekonvallen som vokste i mine barndomstrakter på Lørenskog ikke startet blomstring før vi kom i månedsskiftet mai/ juni, heggen først og liljekonvallen rundt St. Hans.
Vel var våren – og er vel også fremdeles – noe senere på Røykås enn i Ekebergskråningen, men jeg syns midten av mai er noe tidlig!

Gemalen og undertegnede har kommet igjennom korona-tiden uten varige mén og vi er begge nå fullvaksinert. Gemalens form er blitt merkbart dårligere i løpet av månedene som er gått. Siden jeg ikke kan friste med et kaffebesøk eller to – alt er jo stengt og det er bare take-away å få der det er åpent – har det ikke vært mulig å få han opp fra godstolen og med på en rusletur.

Etter at det aller meste i Oslo har vært nedstengt siden november, bare mat- og blomsterbutikker hatt fått lov til å være oppe – og selvsagt Vinmonopolet – alt annet har vært stengt, begynner jeg å bli dyktig lei.
Jeg savner å kunne stikke innom «kaffesjappa på hjørnet», kunne kjøpe meg en kaffe og sette meg på uteserveringa deres og titte på livet som rusler forbi. Gemalen har forresten lovet at han blir med bare det åpnes opp igjen så jeg lever i håpet!

Jeg er glad for at smittetallene de siste ukene har gått jevn nedover, og håper at det fortsetter med det slik at Oslo kan åpne opp igjen etter 17. mai.

Jeg venter spent på hva byrådsleder Raymond har i ermet fredag 21. mai – og krysser alt som krysses kan for at vi snart kan ta bussen ned til sentrum for å spise middag eller ta en 1/2 liter på puben igjen!

På stolpejakt i Ekebergskråningen – sti opp til den tidligere Sjømannskolen – foto: B. Smaaskjær mai 2021

Det er ingen hemmelighet at turfølget og undertegnede er glade i Stolpejeger-appen og at vi bruker den minst en gang i uka.
Aldri tidligere er det blitt sluppet kart så tidlig som i år, og antall kart i områedene har økt. Jaktfeberen brer om seg i det hele land og hittil har det kommet til 22 nye kartområder.

Også antall stolpejegere har økt kraftig i år. Turfølget startet med stolpejakt for 3 år siden og den gang var det sjeldent vi møtte på andre stolpejegere. I fjor var det noen flere å se – og i år går vi nesten i kø, det er kø for å få lest av stolpene – turfølget var to av 90 000 i begynnelsen av mai. Jakta har med andre ord tatt helt av, og overalt hvor turfølget og undertegnede rusler på stolpejakt møter vi likesinnede.

Noen er så hekta at de kjører Norge på langs og tvers med bobil for å jakte stolper og det forklarer jo at det i løpet av den første måneden er det skannet 4 000 000 – 4 millioner – stolper.

På vei til Paradisbukta på Bygdøy – foto: B. Smaaskjær mai 2021

Siden Oscar kom inn i livet vårt i 2011 år har turfølget og undertengede vært ute og gått tur stort sett hver dag, dette gik bra helt fram til den siste søndag i juli 2017 da turfølget og undertegnede gikk tur langs Lysakerelva.
Dagen etter våknet jeg med sterke smerter i høyre kne, jeg kan ikke huske at noe spesielt skjedde denne søndagen, men kneproblemet mitt var et faktum.

Kneproblem til tross, våre daglige turer ble stort sett gjennomført. Innsats på helsestudio i perioder innimellom styrket kneet og hjalp til med å holde smertene i sjakk.
I mars 2019 var smertene så konstante at jeg ikke så noen annen utvei enn å kontakte spesialist, men han kunne ikke hjelpe, eneste løsning var protese, men med gemalens dårlige erfaringer kom ikke det på tale.

Så jeg beit tenna sammen og startet en ny periode på helsestudio og slik fortsatte det fram til august 2020. Helsestudio hadde vært nedstengt siden mars og kneet mitt var kjempevondt.
3 år etter at skaden oppsto innså jeg at turaktivitet måtte reduseres og at jeg måtte satse på egentrening for å styrke kneet – og i tillegg kom jeg på at jeg hadde ubrukte gåstaver hengende i skapet!

To dager i uka ble tatt ut av turprogrammet og avsatt til trening i egen regi (sykkel, step og styrkeøvelser) – og aldri tur UTEN staver og alltid minimum 20 minutter med tøy og bøy etter tur.
I dag – 8 måneder etter – er kneet mye bedre!
Det murrer fremdeles, og hvis jeg går for mye på asfalt blir kneet stivt og smertefullt, men de sterke smertene som kunne holde meg våken om nettene er så langt forsvunnet.
Håper jeg har funnet løsningen på «problemet», det ser i hvertfall mye lysere ut.

Strand ved siden av Paradisbukta på Bygdøy – foto:_ B. Smaaskjær mai 2021

Oscar, det firebeine medlemmet av turfølget ble alvorlig syk rett over jul.
Han har alltid vært opptatt av å rydde skogen for kvist når vi har vært ute og gått tur og til slutt gikk det galt: Hull i tarmen og betennelse i bukspyttkjertelen.
Heldigvis ser det ut til at behandlingen har virket og formen er på bedringens vei, men livet har blitt så mye kjedeligere, han må alltid gå med munnkurv utendørs og alle godbiter er en saga blot, det er bare spesialfór i forskjellige former som er tillatt.

I flere måneder har det ikke vært fredagsvaffel på Ekeberg eller mandagsfrokost på Sørenga, hverken for han eller oss tobeinte, vi har jo ikke hatt hjerte til å putte i oss selv når han ikke kunne få.
Vi har så smått begynt å innføre noe godt ved siden av kaffen igjen, han får medbragt hundemat, og de tobeinte får en scones eller muffins på deling.
Våre favorittsteder både på Ekeberg og Sørenga har kun hatt take-away i noen måneder så både vaffel og frokost har ikke vært tilgjengelig.
Vi får se hvordan det går når de igjen kan åpne opp for fullt, om vi går tilbake til tidligere tiders utskeielser eller om endring er kommet for å bli.

Oscar ute på tur – foto: B. Smaaskjær juli 2020

De gangene Oscar har bodd hos oss når folkene hans i 8. har vært bortreist, har vi pleidd å legge de lengre turene til Hegnsåsen på Bygdøy. En grunn er at det er et sted som er lett tilgjengelig, bussen fra Kværnerbyen stopper på Sjølyst og det er ca 10 minutters gange til stia over Hengsåsen, en annen at jeg liker området, flott natur – og i motsetning til resten av Bygdøy lite folk.
Vår vanlige turtrasé går over Hengsåsen via Bygdøy sjøbad gjennom Kongeskogen til kongsgården på Bygdøy. Jeg har vært så langt ned som til Paradisbukta, men selve Hukodden har jeg aldri vært på.

I år hadde Stolpejakten kart som gikk på kryss og tvers over hele Bygdøy fra Hengsåsen på Sjølyst-siden og ned til Huk, så tiden var kommet for å utforske store deler av Kongeskogen og Hukodden. Da turfølget og undertegnede ikke hadde planer om å gå i kø på stolpejakt holdt vi øye med Yr og valgte en ukedag med overskyet vær
Jeg hadde planer om vi skulle gå hele kartet på en dag, da vi started tirsdag. Det viste seg raskt at Kongeskogen var mer kupert enn det jeg hadde sett for meg, så vi rakk bare 12 av i alt 20 stolper – fra Hengsåsen til Paradisbukta.

På jakt etter den tredje svarte stolpen den dagen opplevde jeg for aller første gang at retnings-sansen min spilte meg et puss, pluselig midt inne i Kongeskogen var bebyggelsen på den siden som jeg mente vannet lå. En klar beskjed om at hodet hadde fått nok, det var på tide å avslutte for dagens stolpejakt!
Turen hadde imidlertid gitt mersmak, så torsdag var vi igjen på plass på Bygdøy og tok de 8 siste stolpene fra Paradisbukta til Hukodden.

Huk på Bygdøy – foto: B. Smaaskjær mai 2021


Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Reiseblogg og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..