Og dagene rusler og går….

Fra Ekeberg – utsikt over fjorden – foto: B. Smaaskjær 1.1.2022

Fredag 4. februar 2022
Uker er gått siden forrige innlegg. Januar og noen februardager er tilbakelagt – og vinteren går heldigvis mot slutten .

Fjoråret ble, her hvor jeg bor, avsluttet med kuldegrader og – noe som har vært ganske uvanlig de siste årene – hvit jul!
Etter en uke eller to med hvit idyll kom plussgradene igjen snikende og snart
dekket speilblank is stier og veier.
De som har ansvaret for framkommelighet på gater/veier/fortau her i byen er svært glad i salt og det blir saltet i store mengder så fort meterologene nevner minusgrader, og da salt og hundepoter ikke går overens fører saltingen til problemer for turfølget.

Januar ble avsluttet med deilig vårvær, fortau og gangveier i sentrumsnære områder tørket opp og salting var ikke lenger et problem – og turfølget kunne igjen ta fram joggesko.

Da to av turfølgets daglige turer går over mer landlige områder, henholdsvis over Etterstadsletta til Fyrstikktorget på Helsfyr og til Søylecaféen på Ekeberg.
Begge er vanligvis mulige å nå uten at vi må gå for mye på saltet vei, men etter at plussgradene kom i siste halvdel av januar og alt ble dekket av blankhålke fikk vi problemer selv om vi alltid bruker støvler med pigger.

Siste fredag i januar skulle vi som vanlig rusle på kryss og tvers på gangvei og stier gjennom Ekebergskogen fra Ekeberg camping til Søylehuset, men vi oppdaget raskt at Ekebergsletta var en eneste stor skøytebane!
Gressletta mellom bussholdeplassen ved campingen og skogen er en slak motbakke og det var så vidt vi klarte å komme oss opp. Heldigvis er stiene vi bruker å gå gjennom skogen lite brukt så de var stort sett framkommelige og vi greidde å ta oss helskinnet fram til Søylehuset.
Det blir nok en stund til vi prøver oss på den turen igjen…

Etter problemene på Ekeberg fristet det ikke å prøve seg på Etterstadsletta så lørdagens tur til Helsfyr foregikk i joggesko på tørre gangveier og fortau.
Mye koseligere å gå over Etterstadsletta enn gatelangs, men det var deilig å gå trygt og ikke måtte se hvor en satte beina hele tiden!

Med februar kom det igjen værskifte, plussgradene ble først avløst av minusgrader og noen centimeter med snø, så litt mildere vær og noen regndråper, før det igjen frøs på – og resultatet? Ny omgang med glatte fortau/gangveier, mer salting og fram med støvlene med pigger!

Soli brug – foto: B. Smaaskjær 7.02.2022

Fredag 12. februar 2022
Uka som akkurat er tilbakelagt har hatt noen dager med nydelig vær og gemalen og undertegnede benyttet mandagen til en tur til kunstgalleriet på Soli brug rett utenfor Sarpsborg.
Vi oppdaget det privateide galleriet, som består av flere koselige småhus, et gammelt stabbur og en gammel smie rundt et tun, ved en tilfeldighet for 8-9 år siden og vi har vært innom på jevnlige besøk hvert år siden.
Etter en rundtur gjennom husene som rommer galleriet, ble det lunsj i solveggen utenfor «Smia», det røde huset på bildet over, før vi satte oss i bilen og startet på hjemturen som gikk på småveier via Svindal, Spydeberg, Askim og Trøgstad.
Når vi nådde Lillestrøm var det blitt tid for middag så det ble en tur innom «Morten’s kro» på Gjelleråsen før turen ble avsluttet.

Dager med flott vær må bare utnyttes, en vet jo ikke hvor lenge været holder, så tirsdag dro turfølget til Sjølyst for å gå langs Bestumkilen til Lysaker.

da det var flere måneder siden forrige turStia langs Bestumkilen – foto: B. Smaaskjær 8.02.2022

Det har vært snakket om en ny tur langs sjøen i flere måneder, men fra tidligere turer visste vi at det kunne være svært glatt og vanskelig framkommelig enkelte steder, så med føret som har vært så langt i 2022 har turen blitt utsatt.

Vi var spente da vi kom til Vækerø, hvor mye is var det? Hvor vanskelig og slitsomt ville det være for Oscar, som jo etterhvert har blitt en eldre «herremann», begynner å nærme seg 11 år!, å gå på glatta?
Vi ble gledelig overrasket, store deler av stia var delvis bar og der hvor det var is var det på de fleste område mulig å gå utenom stia, så det var greit både for 4- og 2-beinte.

Turfølget på vei langs Bestumkilen – foto: B. Smaaskjær 8.02.2022


Siden vi har hatt en ganske mild vinter kikket vi etter mulige blåveis på vår vei, men det var fremdeles litt for tidig så vi får se om det blir en ny tur når vi kommer et stykke ut i mars.

To dager igjen så er vi midt i februar. Det flotte vårværet vi har hatt de siste dagene har forlatt oss – og YR lover noen dager med midtvær og regn.

Gleder meg ikke til væromslaget, å gå tur i regnvær er ikke spesielt koselig, men jeg håper at mildtvær og regn vil gjøre at is og holke smelter slik at det blir enklere å ta seg fram. Det hadde vært flott om vi var ferdig med vinteren for denne gang
– jeg ønsker meg en tidlig vår, ikke mer is og holke!

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Reiseblogg og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..