Våren er på gang…

OSLOFJORD 1 – Oslos første elektriske øybåt – foto: Ruter AS/Øystein Dahl Johansen

I midten av desember 2021 ankom den første av Oslos i alt fem nye elektriske øybåter. Ny øybåt hørtes spennende ut og turfølget snakket tidlig om å ta en tur for med egne øyne å se og oppleve nyanskaffelsen.
Det har vært dager med sol og varme siden båten ble satt i drift i midten av januar, men da det har vært mye is og hålke i Ekebergskråningen og på Ekebergsletta slik at det har vært vanskelig å ta seg fram, regnet vi med at det samme ville være tilfelle på øyene, så turen har blitt utsatt i påvente at våren skulle komme på ordentlig.
Planen vår var å se etter blåveis når vi først dro ut på øyene, så vi smørte oss med tålmodighet og ventet til det endelig begynte å bli framkommelig i våre vanlige turområder.

Onsdag denne uka regnet vi med at det meste av snø og is ville være borte og våren kommet i gang så tiden var kommet for vår første tur til Oslos øyer i 2022.

Passasjersalong på hoveddekk – god plass og delikat fargevalg – illustrasjon: Multi Maritim

Den nye øybåten var en svært postiv opplevelse, stillegående og godt tilrettelagt for personer med spesielle behov. Passasjersalongene var lyse og romslige med store vindusflater og hadde arealer avsatt til rullestoler og barnevogn. Soldekk var lett tilgjengelige via både trapp og heis.

Den nye båten tar 114 flere passasjerer enn de gamle båtene, noe som kan komme godt med når sesongen starter for fullt.

Passasjersalong på soldekket – illustrasjon: Multi Maritim

Vanligvis har Hovedøya og Gressholmen/ Heggholmen/ Rambergøya vært et yndet utfartssted for turfølget gjennom hele året.
Koronapandemi og stor trengsel på øybåtene i sommersesongen, i tillegg til arbeider med legging av vann- og kloakksledninger i 2019 som gjorde store deler av Hovedøya vanskelig tilgjengelig, hadde ført til at disse turmålene var blitt valgt bort de to siste årene.

Spente på om det var skjedd flere endringer på Hovedøya siden vårt siste besøk i april 2021 gjorde at øya ble valgt som mål for vår første øytur i 2022.

Parti fra Hovedøya – foto: B. Smaaskjær mars 2022

Og forandringer var det!

Allerede før landgang så vi at det var bygget ny stor kai for de nye øybåtene.
I land oppdaget vi at de stygge gjerdene, som tidligere hadde møtt deg med en gang du kom av båten, var borte. Området mellom kaia og Lavetthuset var åpent og du følte deg mer velkommen enn tidligere.
Det viste seg snart at alle de gamle rustne gjerder rundt båthavnene var borte, jeg er spent på om det vil komme nye gjerder eller om øya i framtiden vil føles mer åpen.

Ny sti på Hovedøya – foto: B. Smaaskjær mars 2022

Hovedøya er ingen blåveis-øy, slik som Gressholmen og til dels Rambergøya, her er det stort sett hvitveis som rår grunnen, men vet du hvor du skal lete finner du blåveis også her.
Selv om snø og is var borte, hadde våren ikke kommet så langt som vi hadde håpet, men noen få blåveis hadde tittet frem slik at vi kunne beundre dem på vår ferd.
For hvitveisen er det ennå alt for tidlig så vi kommer nok tilbake i sldutten av april for å nyte synet av den.

Og i mellomtiden blir det nok en blåveis-tur til Gressholmen/ Heggholmen/ Rambergøya!


Det er gått noen uker siden forrige post ble lagt ut, den gang i midten av februar, så det ut til at vi endelig kunne puste lettet ut og se lysere tider i møte.
Koronaen som hadde herjet i to år så endelig ut til å ha avtatt i alvorlighetsgrad. Vaksinene som var utviklet virket og den nye mutasjonen som var oppdaget – Omikron – var ikke lenger en trussel mot liv og helse.

Omikron ja. Med kronisk bronkitt og faren for komplikasjoner har jeg greidd å unngå koronavaksine, men 1. mars var det min tur.
Omnikron-varianten og tre vaksinedoser førte til en mild «forkjølelse» som etter noen dager gikk over til et «vanlig» bronkitt-anfall med kraftig hoste. En hoste jeg fremdeles sliter med fire uker etter jeg ble syk, men den blir stadig svakere så det går nok snart over.

Lite visste jeg, da det forrige innlegget ble postet 12. februar 2022, at en ny truende sky lurte i kulissene.
At Russland hadde annektert Krim i 2014, var jeg klar over, likeledes urolighetene i pro-russiske Donetsk og Luhansk. Men at lederen i et av våre naboland planla å invadere Ukraina, hvem gikk rundt og trodde at noe så sinnsykt ville skje i 2022?

Nyhetsbildet den siste måneden har vært skremmende.
Klarer Nato, lederne i Europa og den gamle mannen i USA «å holde hodet kaldt»? Vil sanksjonene mot Russland føre fram ellervil de provosere fram en utvidelse av krigen? Vil land utenfor Europa støtte Ukraina/Nato eller Russland?

Nå er mars snart tilbakelagt og nyhetsflommen den siste måneden har vært spekket med bilder og reportasjer fra krigen i Ukraina. Jeg har sett eksempler på det ukrainske folkets kampvilje – og jeg har etter hvert blitt «godt kjent» med Ukrainas president Volodymyr Zelenskij og hans innsats for et fritt demokratisk Ukraina.

Tanken på at russere flest har vært «hjernevasket» i flere tiår og at de i dag ikke har den samme tilgang til nyheter som meg, men blir presentert en forvridd sannhet om det som skjer i Ukraina, gjør meg uvel.

Hvor mange liv vil gå tapt og hvor store vil ødeleggelsene bli før vi ser en ende på galskapen?

Jeg håper at Ukraina og folket der klarer å stå i mot – og jeg ønsker en viss mann ut av historien.

Bildet av dette treet, som jeg går ut fra er bebodd av troll og/eller annet skrømt, ble tatt på Hovedøya. Det var så spesielt at jeg klarte ikke å gå forbi uten å forevige det.

Jeg ønsker alle en fortsatt fin vår og håper vi ses igjen ved neste korsvei!

Trolltre – foto: B. Smaaskjær mars 2022

Om Berit

Pensjonist bosatt i Oslo, glad i å reise i inn- og utland alltid med fotoapparatet parat på utsikt etter motiver.
Dette innlegget ble publisert i Reiseblogg og merket med . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..