Selv om både turfølget og undertegnede er pensjonister og har godt med tid til å jakte stolper, har vi begrenset området for vår stolpejakt til stolper som kan nås innen en times reisetid med offentlig transport fra Oslo sentrum. Buss 74 Mortensrud, med stopp i Kværnerbyen, er nøkkelen til stolpejakt på Stolpejaktens Nordstrand-kart. Bussens «melkerute» dekker store deler av kartområdet så den blir flittig benyttet når vi er ute og jakter.
Denne gangen gikk bussturen til Karlsrud hvor vi, etter en snau kilometer asfalttrasking på jakt etter stolpe 41, kunne fortsette videre på bred, men ganske kupert turvei som hadde åpnet i 2008 fram til Lambertseterveien.

Sti mellom Karlsrud og Lambertseter i nærheten av stedet hvor «Bekkelagsbakkene» lå – mer om de tre hoppbakkene i teksten under
Vi har gått i skogholtet mellom Karlsrud og Lambertseter tidligere, men aldri så langt nede i skråningen som stien gikk denne gang, med andre ord dette var nytt område for oss.
Underveis til stolpe 44 gikk vi forbi et informasjonsskilt som fortalte at det tidligere hadde vært flere hoppbakker på stedet hvor stolpen var plassert, det vil si i åssiden rett ovenfor avkjøringen til Lambertseter på E6, og min nysgjerrighet ble vekket…

Guttenes holmenkollrenn i «Bekkelagsbakkene» i 1952 – Foto: Vilhelm Skappel / Widerøes Flyveselskap
På flyfotoet fra 1952 ser en at det er tre hoppbakker på stedet og her følger det jeg fant om de tidligere hoppbakkene…
Området i Lambertseteråsen hvor bakkene lå, ble bygslet av Bekkelagets sportsklubb i 1925 og hoppanlegget ble bygget og vedlikehold av klubbens medlemmer på dugnad.
Til å begynne med besto hoppanlegget av en bakke og 20. februar 1927 ble det første rennet avviklet med 440 deltagere. Allerede i 1929 ble bakke nr 2 bygget, bakke nr 3 ble bygget i 1950 og i 1958 fikk bakken flombelysning.
«Bekkelagsrennet», etterhvert kjent som «Guttenes holmenkollrenn», var Norges første – og største – gutterenn med rundt 1000 deltagere hvert år. I 1956 var det 1200 deltagere hvorav 60 svensker.
Det siste rennet i «Bekkelagsbakkene» ble arrangert i 1972, i 1974 startet arbeidet med E6 og bakkene ble revet.
Bildet under viser vår vei langs dagens turvei mellom Karlsrud og Lambertseter, som åpnet i 2008, og videre inn til grøntområdene rundt idrettsanleggene på Lambertseter.

Her i utkanten av grønt området fant vi stolpe 46 og endelig et picknicbord Tid for pause i varmen (det var en dag med godt over 20 grader i skyggen) og medbragte grove scones med geitost som smakte utmerket.

Turfølget nyter – om jeg må si det selv – nydelige grove scones, stekt før rett før turen startet.

Etter en velfortjent pause i varmen, ruslet vi videre på stien gjennom skogholtet bak bebyggelsen i Marmorveien og kom etter hvert ut på et sted vi var innom på vår stolpejakt i fjor – den gamle husmannsplassen Seterbråten.
Husmannsplassen, som i dag er i privat eie, lå tidligere under Lambertseter gård og var fra 1933 og fram til 2007 utleidd til ansatte på Ekebergbanen.

Husmannsplassen Seterbråten
Vår forhåndsbestemte rute nærmet seg slutten og det gjensto bare to stolper, stolper som ikke burde være problematiske å finne.
Men etter å ha trasket og gått rundt 6 km i varmen, begynte turfølget og undertegnede å bli slitne og ser du på kartet under går det tydelig fram at kartlesningen på slutten var heller dårlig!
Det ble mye fram og tilbake før de to siste stolpene var skannet og vi endelig kunne rusle ned til Oberst Rodes vei og buss 74 og sette nesa hjemover!

Søndag 21. mai totalt ca 7 km
Legg igjen en kommentar