Øyhopping i Oslo

Selv om gemalen og jeg ofte er ute og reiser i inn- og utland er det ikke til å komme forbi at Oslo er byen i mitt hjerte!

Mange synes at Oslo er en stygg og kjedelig by, blant annet fordi byen mangler pragende arkitektur og historiske minnesmerker, jeg er ikke blant disse.
Jeg elsker å rusle rundt i Oslos gater med blikket løftet opp fra asfalten og jeg kan underskrive på at om du bruker øynene kan du få øye på mange flotte detaljer også i Oslo.

Noe av det beste med å bo i Oslo, er etter min mening,  muligheten til å dra ut på øyene i Indre Oslofjord. Båt til øyene går hele året – så sant ikke is skaper problemer i vinterhalvåret.

2011-ferje

Øybåten legger til på Gressholmen – foto: B. Smaaskjær 2011

Båtene hadde tidligere kaiplass på Vippetangen og de reisende var den gang stort sett besøkende til en av øyene. Etter at båtene for et par år siden ble flyttet til Aker brygge, eller rettere sagt til brygge nr 4 på Rådhusplassen, er båtene blitt mye lettere tilgjengelig for publikum og det har det vært en sterk økning i trafikken og på fine dager i sommerhalvåret kan det være svært lange køer av reisende.

Ikke så rart når du bare betaler vanlig Oslo-takst (ved kjøp av billett i billettautomaten på brygga eller på RuterBillett-appen, kjøper du billett ombord på båten må du betale et mellomlegg på kr 20) for hele turen samme hvor mange av og påstigninger du har i løpet av turen. Har du månedskort som gjelder i Oslo bruker du dette og du må ikke betale noe i tillegg for turen tur-retur øyene.

En ny stor kundegruppe – turister – har også dukket opp etter at øybåtene fikk ny kaiplass og et «hoppe av og på cruise» rundt og mellom øyene er blitt svært populært.

Som sagt, det er flere øyer å velge mellom hvor av tre er «hytteøyer» med små koselige hytter på rundt 30 –  40 m2 bygget mellom 1923 og 1938:

Bleikøya
– er en liten og kupert øy med i underkant av 100 små koselige hytter.   Hyttene er nennsomt spredt rund i et tilnærmet intakt førindustrielt kulturlandskap med svært store biologiske kvaliteter. Deler av øya er naturreservat.

Mer info om Bleikøya 

Lindøya
– er den største av de bebodde øyene og har rundt 300 hytter som er spredt på området som ligger mellom sjøen og høyden midt på øya som rommer Lindøya naturreservat.

Øya har to anløpssteder for øybåtene – Lindøya øst og Lindøya vest

Mer info om Lindøya

Nakholmen
– er liten og flat og har rundt 180 hytter.  Også her er det naturreservat blant annet på grunn av fosilforekomster i fjellet og det er strenge restriksjoner for ferdsel.

Mer info om Nakholmen

Det hender at jeg tar en tur ut på «hytteøyene» for å beundre små koselige hus og velholdte hager, men mine foretrukne turmål er de ubebodde øyene Hovedøya og Gressholmen/Heggholmen/Rambergøya, øyer med rikt dyreliv, mengder av sjeldende planter, flott natur – og historiske spor….