Kalispera fra Chania!

Chania er et av våre to faste tilholdsteder på Kreta og på denne siden finner du informasjon om og bilder fra byen.

map_chania_oldtown

Kart over gamlebyen i Chania

Havnebyen Chania, Hania eller Khaniá – på gresk Χανιά, kjært barn med mange navn, er øyas nest største by. Byen var tidligere øyas hovedstad og har rundt 66 000 innbyggere. Byen ligger nordvest på Kreta og er «hovedstad» i prefekturet Chania som er et av fire administrasjonssentrum på øya. Omkring 12 km nordøst for byen, på halvøya «Akrotiri», ligger  Chanias internasjonale flyplass som er betjent av både Norwegian og SAS.

Den gamle bebyggelsen rundt den gamle venetianske havna i Chania bærer tydelige merker etter tidligere herskere, her finner du spor både fra tiden da venetianerne hersket på Kreta, fra den osmanske perioden (tyrkere) og det er også jødisk bebyggelse.

FirkasFraFyr

Festningen Firkas fra fyret

Fyret, havnen, bryggene og de gamle husfasadene danner en enhet som minner om Venezia. Langs Chania havnepromenaden kryr det av turister, og det er dessverre ikke til å komme forbi at små butikkene som selger «suvernier» og spisestederne/barene som ligger her kun er ute etter å kapre turister og at priser og kvalitet på det de selger ikke kan måle seg med det du får i smugene lenger inne i gamlebyen.
Det er svært sjelden undertegnede tar seg en tur på havnepromenaden, jeg foretrekker smugene i de fire bydelene som utgjør Chanias gamleby hvor det er svært få turister å se.

Topanas er bydelen hvor vi har tilholdssted når vi er i Chania. Bebyggelsen her, som ligger rett innen for murene som omslutter gamlebyen på vestsiden av havnen, er stort sett fra den venetianske perioden på 17- og 1800-tallet. Du finner også eksempler på tyrkisk bebyggelse, blant annet det lyseblå huset til høyre på bildet under.

DSC_0067

Fra bydelen Topanas – begynnelsen av Theotokopoulou, «vår gate» i Chania. Mursteinsbygninen til venstre er et tidligere venetiansk ammunisjonslager.

Bebyggelsen har tidligere huset flere europeiske konsulater, i dag finner du stort sett velholdte hus i 2-3 etasjer i de små trange smugene som til sammen utgjør en labyrint mellom hovedgaten og havnepromenaden. Hus som er gjort om til  små hoteller, utleieenheter for de som ønsker å klare seg selv og boliger for de «innfødte» i Chania.

Smug-AntoniouGampa (4)

Fra «vårt smug» Antoniou Gampa i Chanias gamleby

I bydelens hovedgate, «Theotokopoulou», finner du små koselige hoteller, butikker som selger handverksvarer, greske tavernar og gourmetrestaurant, bakeri og minimarkeder med godt utvalg. Helt i begynnelsen av gata finner du også et lite museum i en gammel venetiansk klosterkirke som huser bysantisk og postbysantisk  samlinger fra Chania.

I enden av gaten «Angelou» som går mellom hovedgaten i bydelen Topanas og havnepromenaden finner du Marine museet og inngangen til den delen av Firka festningen som er åpen for publikum.

Ønsker du å kjøpe med deg suvernier fra Chania anbefales butikkene i hovedgatene i bydelene Topanas og Avraiki da de har varer av høyere kvalitet enn de som butikkene langs havnepromenaden har.

FirkasForttress Chania (4)

Bebyggelsen i starten av «vår gate», bildet er tatt fra Firkas festningen. Festningen er bygget av venetianerne og ble benyttet som fengsel på 1900-tallet.

Evraiki, den jødiske bydelen i gamlebyen i Chania kommer du til ved å følge «Theotokopoulou» og ta til venstre i T-krysset der gata stopper. Hovedgata i denne bydelen heter «Zambeliou» og den er en av gamlebyens travleste handlegater. Også her er det venetiansk bebyggelse, men bebyggelsen mellom hovedgata og søndre bymur er ikke alltid like godt vedlikeholdt som bebyggelsen oppe i Topanas. I bydelens smug finner du både kafeer/restauranter, samt butikker som selger forskjellige handverksvarer.

Bak Havnepromenade (5)

Detalj fra den jødiske bydelen «Evraiki» og tavernaen «Semeramis»

Et besøk på sjarmerende «Semaris» kan anbefales. Her får du tradisjonelle greske retter akkompanert av tradisjonell gresk musikk fremført av profesjonelle musikanter som vet hva de gjør. Tavernaen, som ligger i gata «Skoufon», er svært populær og ønsker du bord bør du være tidlig ute.

I den jødiske bydelen finner du også restene av den sirkelformede bastionen «Lando» (også kalt Agios Dimitrios) i det sør-vestlige hjørnet av bymuren rundt Chania. Bastionen var oppkalt etter Chanias katedral «Agios Dimitrios».

kasteli

Bydelen Kasteli – den første befestede delen av Chania

Kasteli, bydel på høyden over den østre delen av havneområdet. Dette er den eldste befestede delen av Chania og rester av den første bymuren kan ses mange steder blant annet som deler av nyere bygninger.  Her finnes også flere arkeologiske utgravninger fra den minoanske tidsepoken og byen Kydonia som ble oppdaget etter tyskernes bombing under den annen verdenskrig (blant annet i gata «Kanevaro»).

Bildene under viser

splantzia-plass

Deler av bymuren rundt Kasteli

bymur-havn

Bymuren rundt Kasteli

Bildene under er tatt i bydelen Kasteli og viser fyret og «bymuren» som ble bygget på 1400-tallet som vern mot sjørøvere. Omtrent halvveis ut til fyret ligger restende av festningen St. Nicolas. Kanonene som var plassert her og på Firkas, muren med de grønne buskene, som kan skimtes til venstre midt på bildet, dekket hele nordsidewn av den gamle havnen. Enkelte ganger når vi har vært på besøk i Chania har det vært kafé/restaurant på St Nicolas. Er det kafedrift der når du er på besøk kan du enten ta båt fra havnepromenaden rett overfor festninen eller du kan gå på «bymuren» ut.

Fyr-m-mur

Det «egyptiske» fyret i Chanias havn sett fra Kasteli.

Splantzia, er det gamle Chanias største bydel og den hadde tidligere tyrkisk befolkning.
Bydelen består av en labyrint av smale smug og har en svært variert og interessant bebyggelse, hvor mange hus er bygget i ruinene av tidligere tiders antikke hus. Vedlikeholdet av bygningene er svært varierende, fra ubeboelige ruiner, via bebodde hus  som skriker etter vedlikehold til de som er pusset opp etter alle kunsens regler og stråler som juveler.
Under høstens besøk i Chania så vi at skjer ting i området og at flere av husene nå er under oppussing.
 
Splantzia torg er bydelens samlingspunkt og her finner du blant annet Agios Nikolaos-klosteret bygget på 1400-tallet. Klosteret har opp gjennom tiden også vært brukt som moské, i dag er den en gresk ortodosk kirke.
Her finner du også en tradisjonell gresk «kantina» – «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΗΣ ΣΠΛΑΝΤΖΙΑΣ» eller «Platanos Ouzeri-Tzipouradiko» – som serverer gresk kaffe og tradisjonelle greske småretter til en rimelig penge.
kafe-splantzia

Platanos Ouzeri-Tzipouradiko i bydelen Splantzia

Chania har også sin «mathall» – «Demotiki Agora» – et overbygde marked som ble åpnet i 1913. Markedet ligger der gamlebyen slutter og nybyen starter på  torget «Taxiarchou Markopoulou» mathallen er merket «Agora» på kartet øverst på siden.

agora

Demotiki Agora – mathallen i Chania

Markedet er et av de beste i Hellas, og her du kan kjøpe tradisjonelle greske varer som olivenolje og krydder, frukt og grønnsaker rett fra bonden. Her er boder med fersk fisk rett fra fiskebåten, kjøtt rett fra slakter’n og ferskt bakverk rett fra baker’n (et av bakeriene bruker fortsatt en vedfyrt bakerovn).
Tradisjonelle greske håndverksvarer som kniver og skinnartikler finner du også – med andre ord du finner det meste.
Dessverre er markedsboder med vareutvalg tilpasset turistene på vei inn.

I hallen finner du også flere mindre kafeer som serverer tradisjonell gresk mat, en moderne coffee shop og en tradisjonell «kantina» som vanligvis er full av eldre menn.

katter

«Kunder» i mathallen

Selv etter å ha besøkt gamlebyen i Chania jevnlig siden 2006 har vi ennå ikke gått leie av å gå på oppdagelsesturer i gamlebyens labyrinter som alltid byr på noe nytt.
Men vi har så smått begynt å utvide vår horisont til de nyere kvartalene som ligger på utsiden av gamlebyen og har funnet både flotte hus og koselige parker.

Gravsted Chania (3)

Fra Venizelos gravplass noen kilometer øst for Chania. Historisk minnested med flott utsikt over Chania

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..