Chania er et av våre to faste tilholdsteder på Kreta og på denne siden finner du informasjon om og bilder fra byen.

Kart over gamlebyen i Chania
Havnebyen Chania, Hania eller Khaniá – på gresk Χανιά, kjært barn med mange navn, er øyas nest største by. Byen var tidligere øyas hovedstad og har rundt 66 000 innbyggere. Byen ligger nordvest på Kreta og er «hovedstad» i prefekturet Chania som er et av fire administrasjonssentrum på øya. Omkring 12 km nordøst for byen, på halvøya «Akrotiri», ligger Chanias internasjonale flyplass som er betjent av både Norwegian og SAS.
Den gamle bebyggelsen rundt den gamle venetianske havna i Chania bærer tydelige merker etter tidligere herskere, her finner du spor både fra tiden da venetianerne hersket på Kreta, fra den osmanske perioden (tyrkere) og det er også jødisk bebyggelse.

Festningen Firkas fra fyret
Fyret, havnen, bryggene og de gamle husfasadene danner en enhet som minner om Venezia. Langs Chania havnepromenaden kryr det av turister, og det er dessverre ikke til å komme forbi at små butikkene som selger «suvernier» og spisestederne/barene som ligger her kun er ute etter å kapre turister og at priser og kvalitet på det de selger ikke kan måle seg med det du får i smugene lenger inne i gamlebyen.
Det er svært sjelden undertegnede tar seg en tur på havnepromenaden, jeg foretrekker smugene i de fire bydelene som utgjør Chanias gamleby hvor det er svært få turister å se.
Topanas er bydelen hvor vi har tilholdssted når vi er i Chania. Bebyggelsen her, som ligger rett innen for murene som omslutter gamlebyen på vestsiden av havnen, er stort sett fra den venetianske perioden på 17- og 1800-tallet. Du finner også eksempler på tyrkisk bebyggelse, blant annet det lyseblå huset til høyre på bildet under.

Fra bydelen Topanas – begynnelsen av Theotokopoulou, «vår gate» i Chania. Mursteinsbygninen til venstre er et tidligere venetiansk ammunisjonslager.
Bebyggelsen har tidligere huset flere europeiske konsulater, i dag finner du stort sett velholdte hus i 2-3 etasjer i de små trange smugene som til sammen utgjør en labyrint mellom hovedgaten og havnepromenaden. Hus som er gjort om til små hoteller, utleieenheter for de som ønsker å klare seg selv og boliger for de «innfødte» i Chania.

Fra «vårt smug» Antoniou Gampa i Chanias gamleby
I bydelens hovedgate, «Theotokopoulou», finner du små koselige hoteller, butikker som selger handverksvarer, greske tavernar og gourmetrestaurant, bakeri og minimarkeder med godt utvalg. Helt i begynnelsen av gata finner du også et lite museum i en gammel venetiansk klosterkirke som huser bysantisk og postbysantisk samlinger fra Chania.
I enden av gaten «Angelou» som går mellom hovedgaten i bydelen Topanas og havnepromenaden finner du Marine museet og inngangen til den delen av Firka festningen som er åpen for publikum.
Ønsker du å kjøpe med deg suvernier fra Chania anbefales butikkene i hovedgatene i bydelene Topanas og Avraiki da de har varer av høyere kvalitet enn de som butikkene langs havnepromenaden har.

Bebyggelsen i starten av «vår gate», bildet er tatt fra Firkas festningen. Festningen er bygget av venetianerne og ble benyttet som fengsel på 1900-tallet.
Evraiki, den jødiske bydelen i gamlebyen i Chania kommer du til ved å følge «Theotokopoulou» og ta til venstre i T-krysset der gata stopper. Hovedgata i denne bydelen heter «Zambeliou» og den er en av gamlebyens travleste handlegater. Også her er det venetiansk bebyggelse, men bebyggelsen mellom hovedgata og søndre bymur er ikke alltid like godt vedlikeholdt som bebyggelsen oppe i Topanas. I bydelens smug finner du både kafeer/restauranter, samt butikker som selger forskjellige handverksvarer.

Detalj fra den jødiske bydelen «Evraiki» og tavernaen «Semeramis»
Et besøk på sjarmerende «Semaris» kan anbefales. Her får du tradisjonelle greske retter akkompanert av tradisjonell gresk musikk fremført av profesjonelle musikanter som vet hva de gjør. Tavernaen, som ligger i gata «Skoufon», er svært populær og ønsker du bord bør du være tidlig ute.
I den jødiske bydelen finner du også restene av den sirkelformede bastionen «Lando» (også kalt Agios Dimitrios) i det sør-vestlige hjørnet av bymuren rundt Chania. Bastionen var oppkalt etter Chanias katedral «Agios Dimitrios».

Bydelen Kasteli – den første befestede delen av Chania
Kasteli, bydel på høyden over den østre delen av havneområdet. Dette er den eldste befestede delen av Chania og rester av den første bymuren kan ses mange steder blant annet som deler av nyere bygninger. Her finnes også flere arkeologiske utgravninger fra den minoanske tidsepoken og byen Kydonia som ble oppdaget etter tyskernes bombing under den annen verdenskrig (blant annet i gata «Kanevaro»).
Bildene under viser

Deler av bymuren rundt Kasteli

Bymuren rundt Kasteli
Bildene under er tatt i bydelen Kasteli og viser fyret og «bymuren» som ble bygget på 1400-tallet som vern mot sjørøvere. Omtrent halvveis ut til fyret ligger restende av festningen St. Nicolas. Kanonene som var plassert her og på Firkas, muren med de grønne buskene, som kan skimtes til venstre midt på bildet, dekket hele nordsidewn av den gamle havnen. Enkelte ganger når vi har vært på besøk i Chania har det vært kafé/restaurant på St Nicolas. Er det kafedrift der når du er på besøk kan du enten ta båt fra havnepromenaden rett overfor festninen eller du kan gå på «bymuren» ut.

Det «egyptiske» fyret i Chanias havn sett fra Kasteli.

Platanos Ouzeri-Tzipouradiko i bydelen Splantzia
Chania har også sin «mathall» – «Demotiki Agora» – et overbygde marked som ble åpnet i 1913. Markedet ligger der gamlebyen slutter og nybyen starter på torget «Taxiarchou Markopoulou» mathallen er merket «Agora» på kartet øverst på siden.

Demotiki Agora – mathallen i Chania
Markedet er et av de beste i Hellas, og her du kan kjøpe tradisjonelle greske varer som olivenolje og krydder, frukt og grønnsaker rett fra bonden. Her er boder med fersk fisk rett fra fiskebåten, kjøtt rett fra slakter’n og ferskt bakverk rett fra baker’n (et av bakeriene bruker fortsatt en vedfyrt bakerovn).
Tradisjonelle greske håndverksvarer som kniver og skinnartikler finner du også – med andre ord du finner det meste.
Dessverre er markedsboder med vareutvalg tilpasset turistene på vei inn.
I hallen finner du også flere mindre kafeer som serverer tradisjonell gresk mat, en moderne coffee shop og en tradisjonell «kantina» som vanligvis er full av eldre menn.

«Kunder» i mathallen
Selv etter å ha besøkt gamlebyen i Chania jevnlig siden 2006 har vi ennå ikke gått leie av å gå på oppdagelsesturer i gamlebyens labyrinter som alltid byr på noe nytt.
Men vi har så smått begynt å utvide vår horisont til de nyere kvartalene som ligger på utsiden av gamlebyen og har funnet både flotte hus og koselige parker.

Fra Venizelos gravplass noen kilometer øst for Chania. Historisk minnested med flott utsikt over Chania