Makrigialos – en annen verden

MAakriGialos2007

Makrigialos i 2007 – sett fra høyden Akrotiri som ligger rett over havnen – foto: B. Smaaskjær

I september 2007 var lille søvnige Makrigialos, en bitteliten fiskerlandsby i det sørøstlige hjørnet av Kreta mål for vår tur til Kreta. Idyllen, som i ettertid har vært et av to faste tilholdssteder på Kreta, fant jeg beskrevet på på engelskmannen Matt Barrett’s nettside  «A Guide to  Crete».

Nærmeste flyplass hvor det landet direktefly fra Oslo var i Heraklion. Fra flyplassen, som lå på den andre siden av øya, var det 12 mil og man måtte over fjellet. Offentlig transport direkte fra flyplassen til Makrigialos fantes ikke så man var avhengig av drosje eller leiebil.  Flyet fra Oslo landet såpass tidlig at man med leiebil var framme i Makrigialos rundt klokken elleve om kvelden.

FraLeilighetAkrotiri

Utsikt over Makrigialos fra leiligheten på Akrotiri – foto: B. Smaaskjær 2007

I 2007 lå landsbyen langt utenfor alfarvei og noen turiststrømmen var det ikke til dette søvnige hjørnet av Kreta. Sentrum besto av spredt bebyggelse langs hovedveien gjennom landsbyen, samt noe bebyggelse på høyden Akrotiri og i havneområdet. I havna var det flre fiskebåtger og langs den lille, koselige strandpromenaden fantes det landsbyen kunne by på av restauranter og barer, utvalget var ikke stort med det var variert; to – tre koselige fiskerestauranter, et par greske tavernaer med greske spesialiteter, selvsagt kunne du få en burger eller to – og i tillegg en italiener med både pasta og pizza! I tillegg flere bareer/kafeer som både serverte frokost og det du måtte ønske etter middagen var fortært!

I 2007 fantes det ingen hoteller, kun små private utleieenheter i husrekka mellom hovedveien gjennom landsbyen og stranda – og på Akrotiri hvor vi bodde under vårt første besøk. De få turistene som allerede hadde funnet veien til idyllen var engelske turister som hadde hatt landsbyen som fast reisemål i flere år. De kom med direktefly fra England til flyplassen i Sitia, ca 1 times kjøretur fra Makrigialos.

Området mellom landsbyen og fjellene i bakgrunn besto av jordbruksområder med store frodige olivenlunder og grønnsakshager – og på våre rusleturer rundt omkring i landsbyen og i de nærliggende områdene kom vi enkelte steder over skjeletter av større bygninger som ikke var blitt fullført, spor som tydet på at noen i nær fortid hadde hatt vyer om å satse på turistene som ennå ikke hadde funnet veien til området.

MakryGialos Fjell B (17)

Fra fjellområdene rundt Makrifialos – foto: B. Smaaskjær 2011

Under vårt andre opphold i Makrigialos i oktober 2008 kom det beskjed om at den engelske reiseoperatøren som hadde hatt Makrigialos som reisemål hadde gått konkurs, så vi var svært spente på hvordan ståa var da vi i september 2011 igjen satte kurs for Kreta. Denne gang var oppholdet i Makrigialos en del av en måneds rundtur med stopp blant annet i Rethymno, Heraklion, Agia Galini.

Siden flyet som vi tidligere hadde benyttet til Heraklion, hadde fått nye flytider slik at flyet nå landet for sent til at det var tilrådelig å legge ut på bilturen over fjellet til
Makri Gialo, ble i stedet fly tur – retur Chania valgt – og avstanden til Makrigialos ble med det mer enn fordoblet.   Ved besøk i Makrigialos i ettertid er samme «oppskrift» fulgt; først noen dager i Chania for å slappe av etter flyturen og vende seg til varmen før vi pakker bilen med pikkpakk og kjører de 26 mil til Makrigialos i den andre enden av øya – og så et par dager i Chania før flyreisen hjem.

MG-HarbourHouse

«Harbour house» – vårt lille krypinn i Makrigialos – foto: B. Smaaskjær 2016

Under vårt første besøk i Makrigialos oppdaget vi nede på bryggekanten «The White Houses». En nydelig renoverte husrekke bestående av tradisjonelle hus, tre bolighus og et tidligere lagerhus som var omgjort til to leiligheter.
Koselige «Harbour house», i første etasje i det ombygde lagerhuset, har siden 2008 vært vårt faste krypinn når vi besøker Makrigialos.  Her har vi alt vi trenger; et velutstyrt kjøkken med stekovn og kjøleskap, stort bad med dusj og vaskemaskin, romslig soverom med godt med skapplass og senger med gode madrasser – og en liten stue med tv. Uteplass? På fortauet rett utenfor døra eller under trærne på kaikanten på den andre siden av gata.

morgenkos

Gemalen på plassen «vår» rett over gata der vi bor i Makrigialos – foto: B. Smaaskjær 2011

Kunne du tenke deg en tur til denne lille søvnige idyllen på Kretas sørøstlige kyst langt fra de vanlige turiststedene og er på jakt etter et sted å bo? Ta kontakt med Nicos som har ansvaret for den daglige driften av norskeide «The White Houses».  Helt siden vårt første besøk i 2007 har han alltid vært tilstede, hjelpsom og profesjonell.
En liten advarsel, det er ikke billig å bo i de luksuriøse husene/leilighetene i havna, men plasseringen et lite steinkast fra badestrand og sjøkant midt i havna, og bostedenes utstyr og lokaliteter er vel verd pengene du må betale.  Ønsker du flere opplysninger om «The White houses» finner du det her.

På våre rusleturer i nærområdet under opphold i 2011 oppdaget vi at et stort «all-inclusive» hotell var i ferd med å etablere seg i utkanten av landsbyen, videre var olivenlundene og grønnsakshagene som lå nærmest hovedveien i ferd med å vike plass for ny bebyggelse. Langs strandpromenaden var allting som før, mens det i hovedgata var kommet et par nye minimarkeder og 3-4 nye butikker som solgte klær/souvernier.
Så alt i alt så det ut til at det meste var som før og at konkursen til den engelske turoperatøren i 2008 ikke hadde hatt negative innvirkninger på livet i landsbyen.

havnepromenaden

Strandpromenaden i 2007 – foto B. Smaaskjær

havnepromenaden1

Vår nye nabo i begynnelsen av strandpromenaden – foto: B. Smaaskjær 2011

havnepromenaden2

Detalj fra strandpromenaden – foto: B. Smaaskjær 2008

I august 2016 var vi igjen tilbake i Makrigialos og på de fem årene som var gått siden forrige besøk hadde det skjedd til dels store endringer. Det store «all-inclusive» Sunwing-hotellet som var under etablering i utkanten av landsbyen i 2011 var nå i full drift, i tillegg var det dukket opp boligenheter i varierende størrelse i sentrum av Makrigialos, de fleste av disse så ut til å være utleie enheter.  Langs hovedveien var det kommet to bakerier, slakter, flere kles-/souvernibutikker og et par kaffebarer. Det var anlagt flere sideveier fra hovedveien og opp mot fjellene og det aller meste av tidligere jordbruksområder var nå bebygd av bolighus, alternativt utleieenheter.

Også langs hovedveien utenfor landsbyen var det dukket opp flere turistanlegg, men offentlig transport var fremdeles dårlig utbygget i området så var det svært sjelden at noen av gjestene der forvillet seg ned til havna og sentrum i landsbyen.
Også langs strandpromenaden var det skjedd endringer. Tidligere var promenaden delt i to, en del ved det som kunne kalles sentrumbebyggelsen og en del fra havna og inn mot sentrum, nå var promenaden sammenhengende og stranda på det meste av promenadens lengde var nå en fullverdig badestrand.

Fremdeles var landsbyidyllen så langt intakt!

Nå er det gått to nye år siden vi sist var i Makrigialos, hvordan er det nå? Flere hoteller? Mer bebyggelse? Flere turister?
Hvordan går det med stamstedet vårt Cafe Olympio? Fremdeles en av havnas mest populære barer og nesten alltid fullt? Er det fremdeles mulig å snike seg til et bord i strandkanten på «Gusto» – og er kjøkkenet fremdeles like bra? Har det dukket opp noen nye spennende restauranter på strandpromenaden?

Spørsmålene er mange og svarene er rett rundt hjørnet!

olympio

Her finner du vår favoritt bar Cafe Olympio – foto: B. Smaaskjær 2016

badestrand

Badestranda rett over veien fra vårt krypinn, her sett fra Cafe Olympio – foto: B. Smaaskjær 2016

4 svar til Makrigialos – en annen verden

 1. Ole Hamnes sier:

  Litt rart at du ikke nevner Petra Bay, Castro og Golden(Sunny?) Beach som vel verdt å besøke. Turen opp til Pfeki er grei sjøl for en halvråten skrott som min. Ellers må jeg bemerke at du er beundringsverdig observant.

  Liker

  • Berit sier:

   Hei Ole, takk for ros. Når det gjelder strendene du nevner, er ikke strender min «greie», jeg har ikke vært der – og kommer heller ikke til å dra dit. I løpet av alle årene jeg har vært på Kreta har jeg ennå til gode å besøke en badestrand, det er naturopplevelsene og de små hvite landsbyene som er grunnen til mine besøk.

   Liker

   • ole hamnes sier:

    De nevnte stedene har ingenting med strender å gjøre, alle er spisesteder. Det er en prestasjon i seg sjøl ikke å legge merke til nevnte restauranter.

    Liker

    • Berit sier:

     Beklager, navnene hørtes ut som strender for meg. Jeg foretrekker innland, fjell og gjerne smale veier langt unna der turistene holder til – og små bortgjemte tavernaer. Store turistbaserte restauranter i turistområder står ikke på min besøksliste.

     Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..