Tidligere besøk i Lofoten

Første gang vi dro nordover til Lofoten var i 1975 og før vi dro hadde vi leidd rorbu på Sandsletta. Vel framme viste det seg at bua var både gammel og glissen. Været var dårlig denne sommeren, vi hadde en soldag i nord og det var den dagen vi kom over med ferja, ellers var det regn og tåke.
Bildene under, meg og Michael utenfor Mo i Rana og Robert og Michael på ferja fra Skutvik til Svolvær i 1975.


Vi hadde heller ikke med oss høst/vinterklær til Michael på 3 1/2 år så vi måtte i butikken for å kjøpe varme klær til han og i rorbua blåste vinden rett gjennom så det var ingen blivende sted for oss. Heldigvis hadde vi den gang familie i Svolvær og de åpnet huset for oss. Også neste gang vi var oppover bodde vi på Austvågøy, da dro vi uten Michael og leidde et gammelt hus i Laukvik nesten helt nede i vannkanten.

I slutten av 80-åra tok vi for første gang ferja fra Bodø til Moskenesøy, den ytterste øya i Lofoten. Naturen her ytterst i havgapet «tok pusten fra oss» og alltid etterpå har denne øya vært vår base når vi er nordover.

I 1994 tok vi med oss Michael som nå var blitt er 23 år da vi dro nordover. Dette året hadde vi booket rorbu på Å, men da vi kom var det skjedd en dobbelt booking og vi havnet derfor på Tind rorbuanlegg, som den gang lå i et aktivt lite fiskemottak, i stedet. Bildene under viser fiskemottaket (de gule bygningene) og rorbuanlegget sett fra fiskemottaket i 1994.

Det viste seg at Tind rorbualegg, som den gang besto av 5-6 nybygde buer, var delvis tilrettelagt fore funksjonshemmede noe som passet godt da Michael var sterkt funksjonshemmet og satt i rullestol.

Stedet var stille og rolig og Michael elsket å sitte på bryggekanten og høre på måkeskrik og dunking fra fiskebåter som kom og gikk.

Anlegget lå ved foten av Tindtind og litt nede i veien gikk det inn en sti som gikk rundt et lite tjern, flott sted å lufte våre 2 huskier som var med på turen. I ettertid har buene på Tind blitt ytterligere utbygd og de er nå i privat eie.

Nedenfor nostalgiske bilder fra 1994, Ytresand på Flakstadøy til venstre og utsiktspunktet på Å til høyre
– det har skjedd store forandringer på de 23 årene som har gått siden vårt første besøk på Moskenesøy og Flakstadøy, både når det gjelder bebyggelse og gjengroing i naturen.

I dag har vi fast base på Sakrisøy rorbuer når vi er oppover, bildet under, noe lenger inn på Moskenesøy.

2-0sakrisoy