2. Rundtur Murcia – Lorca

Allerede litt før 9 om morgenen mandag 14. mai dro vi fra leiligheten vi leide i Murcia by og satte kurs for neste stopp – Lorca ca 10 mil fra Murcia by .
Siden vi var i Murcia for å utforske hva Spania kan by på og ikke kan fordra motorveier, ble motorveien til Lorca valgt bort. Så i stedet for en biltur på å rundt en time, ble det en flott rundtur på til sammen 35-40 mil hvor av 20 – 25 mil på smale svingete veier med liten trafikk.

Til Lorca

Kartet som viser turen fra Murcia til Lorca. Turen var på ca 35-40 mil totalt og startet med 9 mil motorvei til Hellin og deretter 25 -30 mil gjennom fjellområder og nasjonalparker

 

Murcia-regionen består av store jordbruksområder hvor det dyrkes grønnsaker og frukt i stor stil, her er også knudrete «fjellområder» i nord, og innimellom «fjellkjedene» fruktbart jordbruksland.  Fjellområdene i nord strekker seg videre inn i den tilstøtende region Castile – La Mancha hvor vi kjørte gjennom flere nasjonalparker.

De knudrete fjellene besto for det meste av sandstein og det var mange spennende formasjoner å se – og enkelte topper rundt 2000 meter. Fjellområdene var øde og folketomme og vi så ingen bebyggelse, som så bebodd ut, utenom i landsbyene. I områder som lå for høyt for frukt-/grønnsaksdyrking så vi store flokker med sau og/eller geiter som ble fulgt av en gjeter til fots.

Fjellene var spredt vilkårlig utover et stort «flatt» område hvor hver «fjellkjede» danner «vegger» en stor flat «dal».

Lysbildene under viser et knippe bilder fra omgivelsene vi kjørte igjennom…

Denne bildekrusellen krever javaskript.

I hver «dal» er det en liten landsby og på slettene rundt store velholdte frukt- og/eller grønnsakshager – og der hvor det er litt «bakkete» store olivenlunder.

«Fjellkjedene» som avgrenset landbruksområdene var bevokst med pinje og løvtrær og i alle veikanter vokste det tett-i-tett med blomster i alle farger, blant annet mengder av røde valmuer.

Hellín1

Hellin – stedet hvor vi tok av fra motorveien og tok fatt på de små svingete veiene mot naturparkene som lå i fjellområdene mellom regionene Murcia og Castile – La Mancha

 

I områdene vi kjørte igjennom så vi også flere store vann og flere elver, både store og små. Blant annet har elva Segura, som renner gjennom Murcia by, sitt utspring oppe i fjellområdene som vi kjørte gjennom.

 

Yeste

Utsikt over elv ved landsbyen Yeste i utkanten av nasjonalparken Parque de los calares del Mundo y de la Sima. I dette området var det flere store elver.

Vi oppdaget raskt at områdene vi kjørte igjennom ikke var turistområder og at vi burde ha hatt med oss fullt campingutstyr, det vil si bord og stoler, samt mat og drikke.
Vel var det stort sett en bar i hver landsby, men de åpnet først klokken 12 eller senere og det eneste du kunne få kjøpt var kaffe, øl og vin – i tillegg kunne enkelte steder tilby et lite utvalg av typiske tapas-retter som tortilla (spansk potetomlett), olivener, forskjellige utgaver av spanske spekepølser og oster, og var du heldig kanskje en type krokett eller to (små frityrstekte boller med fyll av ost, kjøtt eller fisk).

Kafeer og/eller restauranter med noe større utvalg fant vi bare i «større» landsbyer som lå i veikryss hvor flere veier møtes, en svært sjeldent type landsbyer!
Så vidt jeg husker kjørte vi igjennom 3-4 i løpet av den snaue uka vi fartet rundt!

Det var merket flere utsiktspunkt langs veien, alle var i sin tid blitt inngjerdet og noen var kombinerte rasteplasser, men de var ikke blitt vedlikeholdt så utsikten var blitt  borte bak tett vegetasjon og av  sittemøbler og bord var bare rester tilbake.

Hornos-gjerde-blomster

En nedgrodd raste- og utsiktsplass ved landsbyen Hornos i nasjonalparken Parque Natural Sierras de Cazioria, Segura y las Villas

Hornos

Her skulle man ha sett landsbyen Hornos, men utsiktsplassen er helt gjengrodd

Kl 19 var vi framme på hotellet i Lorca etter en lang og slitsom tur for både sjåfør og kartleser/fotograf. En tur med  mange flotte naturopplevelser  – og hadde vi vært noen år yngre skulle vi gjerne ha tatt turen igjen.