Lanzarote – en spennende og spesiell øy

Lanzarote, sammen med Gran Canaria og Fuerteventura og noen «ubebodde» kanariøyer, utgjør «Provincia de Las Palmas». Øya, som har et flateareal på 845,9 kvadratmeter (den er ca 6 mil lang og 2,5 mil på det bredeste) er den minste i provinsen og har pr desember 2017 147 023 innbyggere.

kart

Øya, som ligger 14 mil fra den afrikanske kysen, er inndelt i 7 kommuner eller «municipio» som det heter på spansk:

  • Arrecife, ca 57 300 innbyggere, med øyhovedstaden Arrecife
  • Teguise, ca 20 700 innbyggere, med kommunesenteret «La Villa de Teguise» var «hovedstad» på øya fram til 1847 – mer om «La Villa» finner du her
  • Tias, ca 20 100 innbyggere, med øyas første turistområde «Puerto del Carmen», også i dag et av de viktigste turistområdene på øya
  • San Bartholomé, ca 18 400 innbyggere, med turistområdet «Playa Honda«. Øyas travle flyplass, som i 2017 satte ny rekord med 7 389 025 passasjerer, en økning på 704 461 passasjerer fra 2016, finner du her.
  • Yaiza, ca 14 800 innbyggere, med turistområdet Playa Blanca og deler av vulkanparken
  • Tinajo, ca 5 700 innbyggere, landbruksområde og deler av vulkanparken
  • Haria, ca 5 200 innbyggere, i nord her finner du vulkanen «La Corona» og flere turistattraksjoner – mer informasjon under. Her finner du også øyas høyeste punkt, «Las Peñas del Chache» på  671 meter.
    I «Orzola«, helt «øverst oppe i nord», finner du ferja til den lille øya «La Graciosa» med flotte turstier og hvite strandstrender. Hvite strender finner du også langs kysten her oppe i nord.
Orzola (2)

Orzolas hvite strender – foto: B. Smaaskjær

Øya er som sagt ikke av de største, men det den mangler i størrelse tar den igjen i en helt spesiell natur – og i turistattraksjoner helt utenom det vanlige.

På kartet over er det tre områder som er merket med grønt, dette er svært spesielle områder dominert av tidligere vulkansk aktivitet det vil si stort sett uberørte lavafelt med gjenkjennelige lavastrømmer, vulkanske kjegler og andre vulkanske landformer eller «malpaís» som det kalles på spansk. Oversatt til norsk blir det «dårlig land» og det består av grovt og ufruktbart landskap, som grunnet ekstremt lite nedbør, ca 120 mm i året, ikke forvitrer.

«Monumento natural de la Corona»
Utbruddene i vulkanen «La Corona» her oppe i nord skjedde for ca 21 000 år siden og store områder er fremdeles dekket av «malpaís» og under overflaten finnes det et nettverk av store og små lavatunneler.
Øyas store sønn, arkitekten César Manrique, tok i bruk noen av disse lavatunnelene da han bygget noen av øyas mest spektakulære turistattrakssjoner – «Cueva de los Verde»,  «Jameos del Agua» og «Mirador del Rio» – mer informasjon om Manrique og hans virke på øya finner du her

Her oppe i nord har også diverse former for mose og lav, samt enkelte tørketålende busker og blomster etablert seg, og i «fjellsidene», hvor laget av malpaís og aske ikke er så dypt, er det ryddet landbruksland.

Orzola (1)

Rydding av «malpaís» i nord – foto: B. Smaaskjær

Rio-TurTil (5)

Detalj fra «malpaís» i nord – foto: B. Smaaskjær

Et av de to grønmerkede områdene nede i sør, øyas største turistattraksjon nasjonalparken «Parque nacional de Timanfaya» på ca 50 kvadratkilometer ligger i et område med mer enn 25 vulkaner, flere av dem aktive også i dag. Området er også kjent som «Monumento Natural de las Montañas del Fuego» oversatt til norsk «Ildfjellene». Siste store utbrudd her, startet i 1730 og varte til 1736, i 1824 var det et mindre utbrudd.

Rundt nasjonalparken ligger «Parque de natural los Vulcanes», her finner du flere vandreruter og rett utenfor lansbyen Manca Blanca finner du et informasjonssenter – «Centro de Visitantes e Interpretación de Mancha Blanca». Senteret har daglige visninger av film som forteller om øya og dens vulkaner – og i kjelleren kan du oppleve hvordan et vulkanutbrudd høres og kjennes.

Lanzarote har 13 fredede naturområder som til sammen dekker mer enn 40 % av øyas flateinnhold.

Lysbildene under er fra nasjonalparken

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..