La Villa de Teguise

Teguise Castillo SantBarbara (6)

La villa de Teguise fra Castillo de Santa Bárbara – foto: B. Smaaskjær

«La villa de Teguise» er en av de eldste byene på øya, og den var fra 1. halvdel av 1500-tallet og fram til 1852 Lanzarotes hovedstad.  Byen, som er hovedsetet for regionen «Teguise» med ca 20 000 innbyggere, ligger på en høyde «midt» på øya ved foten av vulkanen «Guanapay» og den ble ikke begravet av lava og aske under de siste vulkanutbruddene.

I den gamle bydelen med sine smale brosteinsbelagte smug, som er stengt for biltrafikk, finner du flere hundre år gamle og nye bygninger om hverandre – lave, hvite murhus i César Manriques ånd, arkitekten som er Lanzarotes store sønn.

Ta deg tid til en rusletur i bydelen, her finner du koselige torg med spennende butikker og mange koselige kafeer/restauranter/barer.

Teguise-torg

Plaza de la Constitución – foto: B. Smaaskjær

På «Plaza de la Constitución», byens maleriske torg i sentrum av La Villa de Teguise, kan du slappe av på en av steinbenkene og nyte roen. Her finner du også «Nuestra Señora de Guadalupe», Lanzarotes «moderkirke». Kirken, som har en enkel konstruksjon uten vinduer, er bygget i første halvdel av det 15. århundret.

Teguise (6)

Nuestra Señora de Guadalupe – foto: B. Smaaskjær

Teguise-kirkeinterior

Interiør Nuestra Señora de Guadalupe – foto: B. Smaaskjær

I «Palacio de Spinola» på torget finner du det lille koselige museet » La Casa-Museo del Timple» . Et museum viet til Kanariøyenes «nasjonalinstrument», den liten «guitaren» som kalles «Timple». Museet presenterer et bredt utvalg av timples, samt andre typer strengeinstrumenter fra kulturer i hele verden. Her kan du se hvordan en timple bygges  og nyte ulike audiovisuelle elementer av stor arkitektonisk interesse. Mer informasjon om åpningstider og andre tilbud finner du på museets hjemmeside, klikk lenken over.

Museet er også et senter for studier av den tradisjonelle kulturen på Kanariøyene.

På torget finner en også en av Lanzarotes eldste restauraner – Acatife Restaurante. Ønsker du å smake på autentiske kanariske retter?, ta deg en tur hit. Ønsker du en mer «vanlig» meny, prøv La Cantina på Calle Léon y Castillo.

TEguise-smug (1)

Koselig kafe/bar i et av La Villa de Teguises smug – foto: B. Smaaskjær

I tidligere tider ble byen ofte hjemsøkt av pirater og festningen «Castillo de Santa Bárbara», som ligger høyt oppe på Guanapay, påbegynt på 1400-tallet og ferdig i 1596, ble bygget som vern for Teguises beboere. På 1800-tallet ble festningen forlatt og den ble i årtier brukt  som lagringsplass av det militære.

Fra 2011 har «Museo de la Pirateria»  – piratmuseet – holdt til i festningen. Museet presenterer spennende informasjon om noen av de fargerike personlighetene som i tidligere tider raidet byen. For mer info om museet og dets åpningstider klikk lenken over. Bildene under er hentet fra museets hjemmeside.

Fra toppen av Guanapay er det 360 graders utsikt over Lanzarotes unike vulkanske landskap. Festningen er et imponerende landemerke og dens like er et sjeldent syn på Lanzarote.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Hver søndag mellom kl 09:00 – 14:00 er det markedsdag i La Villa de Teguise. Markedet med opptil 400 boder som selger lokale produkter, fra kunsthåndverk til tøy er en stor turistattraksjon og det settes opp buss både fra Arrecife og de typiske turiststedene Costa Teguise, Playa Blanca og Puerto del Carmen. Selv har jeg aldri vært i byen på søndager, men jeg har prøvd å kjøre igjennom byen på vei til andre steder og  det er fullstendig kaos!

Hele byen «står på hodet» og det er kø og fullt av folk over alt, så ønsker du deg en stille og rolig dag i La villa de Teguise for å riktig nyte byen og et bedre måltid er IKKE søndag dagen du bør satse på!

marked

Marked i La Villa de Teguise – foto: StenAllan (nov 2015)